Mustafa Bilgin Ali Camgöz...

Londra’da Kıbrıslı Türkler arasında bilinen adı ile Prof. Dr. Mustafa Camgöz veya akademik hayattaki adı ile Mustafa Djamgoz…

Bizden biri. Kıbrıslı Türk.

Dünyaca bilinen bir kanser araştırmacısı bilim adamı… Amazon’un en fazla satan kitaplar listesinde yer alan “Beat Cancer” (Kanseri Yen) adlı eserin de yazarlarından biri…

Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Imperial College’da Kanser Araştırmaları Kürsüsü Başkanlığı yapan Prof. Mustafa Camgöz, kanser biyolojisi üzerinde yaptığı araştırmaları ile biliniyor.

Başarılarda dolu bir yaşam

Prof. Mustafa Camgöz, 1952 yılında Lefkoşa’da doğdu. İlkokulu Lefkoşa’nın tarihi surlar içindeki Atatürk İlkokulu’nda tamamladı. Daha sonra o dönemin en popüler okullarından biri olan İngiliz Okulu’na girdi.

İngiliz Okulu’nu da başarı ile tamamlayarak ve British Council’dan aldığı burs ile Imperial College’in Fizik bölümünde üniversite eğitimine başladı. 1974 yılında üniversiteden mezun oldu ama o eğitimini devam ettirmeye karar verdi. Camgöz, master ve doktorasını Biyofizik alanında 1978 yılında tamamladı, aynı yıl Imperial College’de öğretim üyesi oldu.

1995’de Nörobiyoloji, 2005 yılında da Kanser Biyolojisi profesörü oldu.

Bugün Imperial College’deki görevine devam eden Camgöz, kanser konusunda araştırma yapan akademisyenler yetiştirdi. Camgöz’ün bugüne kadar yayınlanmış dört kitabı var ve 200’den fazla bilimsel makalesi de uluslararası dergilerde yayınlandı.

Camgöz çok sayıda ödüle de layık görüldü.

2011 yılında Business Network tarafından yılın akademisyeni seçildi. 1995 yılında İngiltere’nin saygın ödüllerinden biri olan Huxley Memorial Madalyası aldı. 1991 yılında Japon Hükümeti araştırma ödülü aldığı birçok ödüller arasındadır.

Camgöz hem İngiltere’de hem de Kuzey Kıbrıs’ta birçok örgüte de danışmanlık yapıyor, halkı kanser konusunda bilgilendiriyor.