Dünyada yüz binlerce kişiye bulaşarak on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korona virüs salgını tüm ülkelerin ekonomilerine de darbe vurdu.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen korona virüsten korunmak isteyen insanlar evlerine kapandı; sokaklar boşaldı.

Evlerine kapanan insanlar iş ve sosyal hayattan koptu ancak buna rağmen dünyanın dört bir yanında nezaket ve dayanışma yükseldi.

Tüm dünya korona virüse karşı savaş verirken, geleceğe dair umutları yeşerten haberler günlerimizi aydınlattı.

İşte North Cyprus UK Gazetesi’nin sizler için derlediği 10 aydınlık haber:

1. Hava kirliliği önemli ölçüde azaldı

Koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirler hava kirliliğini önemli oranda azalttı. Avrupa genelinde 3 bin noktada anlık hava kirliliğini ölçen EEA'ya göre bazı kentlerde havadaki azot dioksit oranı yaklaşık olarak yarı yarıya düştü.

Amerikan'ın prestijli okullarından Stanford Üniversitesi'nden Dr. Marshall Burke de, virüsün çevre üzerindeki etkisine yönelik araştırmasında, azalan hava kirliliğinin binlerce kişiyi erken ölümden kurtardığı sonucunu ortaya koymuştu.

2. Küba, İtalya’ya 52 kişilik sağlık ekibi gönderdi

Kişi başına düşen doktor ortalamasında dünyanın 1 numaralı ülkesi olan Küba, İtalya'yı virüsle savaşında yalnız bırakmayarak, İtalya’nın korona virüsten en çok etkilenen bölgesi Lombardiya’nın merkezi Milano'ya 52 kişilik doktor ve hemşire heyeti gönderdi. Küba ve İtalya bayraklarıyla havaalanından çıkan Kübalı sağlıkçıların alkışlarla karşılandığı görüldü.

Komünist Küba’nın 1959'daki devrimden bu yana felaket bölgelerine doktor gönderdiği biliniyor. Daha önce koleraya karşı Haiti’ye, Ebola’ya karşı Batı Afrika’ya sağlık ekiplerini gönderen Küba, ilk kez bir Avrupa ülkesine ekip gönderdi.

3. Venedik'in ünlü kanalları temizlendi, balık ve kuğular döndü

İtalya makamları tarafından alınan karantina ve izolasyon önlemleri ülkedeki çok sayıda bölgenin insansızlaşmasıyla sonuçlandı.

Venedik gibi turistik bölgelerde insan nüfusunun azalması aşırı yoğun olan kanalların temizlenmesine, suların berraklaşmasına vesile oldu. İnsanlardan ve gondollardan arınan kanallarda ise balıkların ve kuğuların varlık göstermeye başladığı tespit edildi.

4. 100 yaş üzeri ‘umut sembolleri’

Mart ayı içerisinde, İtalya’da 101 yaşındaki bir kovid-19 hastasının iyileşerek taburcu edilmesinin ardından, yine İtalya’da 102 yaşındaki Italica Grondona isimli kişi de iyileşerek taburcu edildi.

100 yaşını aşarak hastalığı yenmiş bu kişiler ise ülkede ‘umut sembolüne’ dönüştü.

5. Suç oranları düştü

Başta sokağa çıkma kısıtlamaları olmak üzere, korona virüs salgını ile mücadele amacıyla alınan sıkı önlemler nedeniyle dünyanın birçok yerinde suç oranlarında kayda değer düşüş gözlemlendi.

Bu çerçevede, Belçika'da suç oranlarının en az yüzde 30 oranında azaldığı öğrenilirken, benzer bir haber de Türkiye’den geldi.

Türkiye’nin Trabzon ilinde koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşlar, 'evde kal' çağrılarına uyup dışarı çıkmayınca suç oranlarında yüzde 60'lara varan düşüş yaşandığı açıklandı.

6. İngiltere’de ‘gönüllü ordusu’ kuruldu

İngiltere Sağlık Bakanı Hancock korona virüsle mücadele kapsamında sağlık sistemine yardım için 250 bin kişilik gönüllü çağrısı yaptı.

Bakanın çağrısının ardından yüz binlerce kişi sağlık sisteminin ihtiyaç duyduğu gönüllü ordusuna yazıldı.

7. Yüz binlerce ‘geçmiş olsun’ mektubu gönderildi

İspanya’da kovid-19 tedavisi gören hastalara moral olması amacıyla bir doktorun başlattığı mektup kampanyası büyük ilgi gördü; tedavisi süren hastalara yüz binlere geçmiş olsun mektubu gönderildi.

8. Haluk Levent, KKTC’ye yardım eli uzattı

Türkiye'nin sevilen Rock sanatçısı Haluk Levent, korona virüs salgını ile mücadelede kullanılmak üzere KKTC Belediyeler Birliği'ne, tüm belediyelere dağılması için 240 bin TL yardım edeceğini açıkladı. Levent, Türkiye ve KKTC birlikte, evde kal güvende kal" dedi.

9. Alibaba’nın kurucusundan Afrika’ya tıbbı malzeme yardımı

Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, vakfının, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele için Avrupa'daki hastanelere 800 solunum cihazı, 300 bin set koruyucu eldiven, 300 bin maske dahil ek acil teçhizat bağışlayacağını açıkladı.

Çinli iş adamı, daha önce Asya ve Afrika'da birçok ülkeye salgınla mücadele için tıbbi yardım göndermişti.

10. Trafik kazaları ve kural ihlalleri azaldı

Birçok ülkede uygulanan sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamaları trafiğe olumlu yansıdı.

Alınan tedbirlerle sokaklardaki insan sayısıyla beraber araç sayısı da azaldı; trafik kazaları ve buna bağlı ölümler ciddi oranda düştü.