Kıbrıs Türk Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamada, “Dünyanın en büyük uluslararası gıda fuarları içinde yer alan “Dubai Gulfood Gıda Fuarı” pandeminin getirdiği sağlık kuralları altında sürüyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Birleşik Arap Emirlikleri fuarı iptal etmek yerine çok geniş sağlık güvenliği kuralları uygulayarak ekonominin çarklarını çalıştırıyor” denildi.

İşte açıklamanın tamamı şöyle:

“Dubai’de büyük eğlence merkezleri dışında kapalı olan her hangi bir yer yok. Geniş hacimli ekonomik faaliyetin başlangıç noktası olan fuarlar, insan hareketinin en yoğun olduğu merkezlerdir. Bu nedenle şu anda Dubai’de oteller, dolu, restoran, küçük bar ve kafeler, büyük alışveriş merkezleri ki, bunlar on binlerce metrekare alana sahip yerler sabahtan gecenin belirli saatlerine kadar açık.

Sosyal mesafe, maske ve hijyene büyük önem veriliyor. Ancak metro ulaşımında bu kuralların pek geçerli olduğu söylenemez. Her şeyden önce sosyal mesafe metro ve toplu ulaşımda neredeyse hiç yok. Ancak taksiler iki kişiden fazla yolcu almıyor. Vakaların büyük çoğunluğu ve aynı zamanda nüfusun da çoğunluğuna sahip Dubai’de çalışan yabancı işçiler oluşturuyor.

Ülkeye herkes çift PCR testiyle giriş yapıyor. Çıkışta da aynı işlem uygulanıyor. Aşılama oldukça yaygın. Hatta “aşı turizmi” yapıldığı yönünde yorumlar yapılıyor.

Fuar alanındaki maske, hijyen ve mesafe tedbirler ülke genelindeki tedbirlerin çok üstünde. Stantların bulunduğu hollerde neredeyse her 10 metrede bir antibakterial sıvı jel istasyonu var. Maske kuralları çok sıkı. Alan içerisinde sizleri sürekli uyaran işaretler bulunuyor. Açıkta tadım yaptırmak, koridorlarda yemek yemek kesinlikle yasak. Uygun sayıda ve mesafede ziyaretçinizi stant içerisinde oturarak tadım yaptırabiliyorsunuz.

Statlar içerisine metrekareye göre ziyaretçi alma zorunluluğu var. Kapasitenin üzerinde standa girilemiyor. Görüşme yapılan noktalar şeffaf plastiklerle korumalı. Stantlardaki masalar görevliler tarafından belirli sürelerde alkolle siliniyor. Özel oluşturulmuş gözlemciler devriye gezerek maske ve mesafe uyarısı yapıyor. Tuvaletler her bir kişinin kullanımı sonrası dezenfekte ediliyor. Otellerde de durum aynı. Her gün için odalar dezenfekte edilip siz isteseniz de istemeseniz de çarşaf, yastık kılıfları ve kullanılan havlular değiştiriliyor. Restoran ve kafelerde mesafe kuralları gözetilerek müşteri kabul ediliyor. Denetimler sivil polisler tarafından yapılıyor ve cezaların oldukça hatırı sayılır rakamlar olduğu söyleniyor.

Dubai’de pandemi gerçeği kabul edilmiş ve hayat ona göre şekillenmiş durumda. Ekonomi sağlığın koruması altında her yönüyle çalışıyor. Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak bizler de bu kurallar çerçevesinde ihracatımızın daha da gelişmesi ve oluşturduğumuz pazarlardan kopmamak için çalışıyoruz.”