Gazimağusa’da geçişlere kapalı olan Derinya geçiş noktasının açılması için, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, eş zamanlı eylem yaptı.

Çok sayıda siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların ve vatandaşların destek verdiği eylem, 10.00 ile 11.00 saatleri arasında gerçekleştirildi.

Eylemciler, geçiş noktasının 2-2,5 kilometre uzağında toplanıp, yürüyerek geçiş noktasına ulaştılar. Eylemde, Grup Baria Kıbrıs şarkıları seslendirdi ve eylemciler daha rahat yarınlar için, “Derinya Kapısı açılsın” taleplerini ortaya koydu.

Öte yandan Gazimağusa Suriçi esnafı, dün sabah kısa bir süreliğine kepenk indirip, eyleme katıldı.

Eylemde, kapının açılmasıyla,  hem ekonomik hem sosyal hem de politik olarak iki toplumun kaynaşması adına önemli bir adım atılacağı vurgulandı.

İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanlığı’na vekâlet eden Teberrüken Uluçay, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, bölge milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldığı eyleme, bazı Kıbrıslı Rumlar da destek verdi.

Gazimağusa polisi eylemde, geniş güvenlik önlemi aldı. Olası bir olayın yaşanmaması için, polis geçiş noktası önünde etten barikat kurdu. Gazimağusa Devlet Hastanesi’nin ambulansı ve itfaiye ekipleri de, olası bir duruma müdahale için hazırda bekledi.

Eyleme, Mağusa İnsiyatifi, MASDER, MAGEM, MAKAMER, Mağusa Kültür Derneği, Antik Mağusa Vakfı, Kıbrıs Havaları Derneği, FEMA, Aydınlık Yarınlar Hareketi, Kıbrıs Akademik Diyalog, KTSO, KTTO, KTEZO, Kıbrıs Türk Tabipler Odası, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, KTÖS, GÜÇ-SEN, DEV-İŞ, daü-sen, Baraka, BKP,YKP, TDP, CTP ve UBP Mağusa İlçe Öğrütü destek verdi.

 

Güven yaratıcı önlem şart!

 

Katılanlar adına Mağusa İnsiyatif Sözcüsü Okan Dağlı ortak bir açıklama yaptı. Mağusa insanının, hem kuzeyde hem de güneyde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Okan Dağlı, işletmelerin peş peşe iflas ettiğini, bölge gençlerinin diğer kentlere ya da yurt dışına göç ettiğine dikkat çekti.

“Daha fazla susup oturamayız” diyen Okan Dağlı, İki Buçuk Mil Kapısı’ndan Derinya’ya ulaşmak için 17 kilometre fazladan yol kat edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Derinya Kapısı açılırsa, 17 kilometre yerine 800 metre kat ederek Derinya ile Mağusa’yı mümkün olacaktır. Böylesi bir açılım mesafeleri kısıtlarken, toplumlararası ilişkilerin pekiştirilmesine insanı ihtiyaçların daha kolay giderilmesine ve bölge esnafının mal ve hizmetlerini daha rahat pazarlamasına olanak sağlayacaktır.

İleride olası bir durumda Kapalı Maraş’ın yeniden yerleşime açılması öngörülmektedir. Mağusa’nın yeniden birleşmesine kadarki geçiş döneminde, özellikle her iki yakasında yaşayan Kıbrıslı Türkler ile Rumlar karşılıklı güveni artırmaya acilen ihtiyaç duymaktadır. Bugünkü şartlarda, diyalogu geliştirme ve işbirliğini güçlendirme ancak ve kolay erişim sağlayacak bir geçiş noktasıyla mümkündür. O da Derinya Kapısı’dır.”

BM İnsan Hakları Komitesi’nin Derinya kapısının açılmasının gerekliliğine dikkat çektiğine değinen Okan Dağlı, bölgedeki halkın, sivil toplum ve siyasi parti temsilcilerin isteğinin de bu yönde olduğunu söyledi.