Coronavirüs tehlikesi tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de olağanüstü günler, olağanüstü bir dönem yaşanıyor.

Ana muhalefet lideri CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, KKTC siyasetinin şu anda en tecrübeli ismi Maliye eski bakanı DP eski genel başkanı Serdar Denktaş, Meclis eski Başkanı Dr. Sibel siber, derhal bir kriz merkezi hatta kriz hükümeti kurulmasını öneriyor. Ancak hükümet, bu uyarılara kulak asmıyor.

Hükümetin elinden geldiğini yapmaya çalıştığının farkındayız ancak çok sıkıntı yaşandığı ortadadır.

North Cyprus UK olarak, bizler de derhal kriz merkezi oluşturulmasına, hükümetin inadından vazgeçmesi gerektiğine inanıyoruz.

Erhürman: Derhal bir kriz merkezi kurulmalı

Erhürman’ın bu konuda yaptığı ve yürekten katıldığımız geçtiğimiz günkü paylaşımı şöyle:

“Kaç gündür söylüyoruz. Dün gece ve bu sabah gelen haberlerden sonra artık daha fazla beklemeye tahammül kalmadı. DERHAL bir KRİZ MERKEZİ oluşturun. Bu merkez TEK merkez olacak. Parti, siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin sağlık alanındaki uzmanlar, polisin, sivil savunmanın birer yetkilisi, yerel yönetimler için Belediyeler Birliği’nden ve İçişleri Bakanlığı’ndan birer yetkili ve ihtiyaçlı insanlarımızın gereksinimlerini karşılayacak kurum ve kuruluş temsilcileri bu merkezde görev yapacak. Burada üretilen kararlar gerektiğinde telefonla bakanlarla iletişim kurulmak suretiyle derhal uygulanacak. Konuyla ilgili açıklamalar da bu merkezin sözcüsü tarafından, düzenli ve sürekli olarak kamuoyuyla paylaşılacak. Koordinasyonsuzluğa, organizasyon bozukluğuna, yapılması gereken uygulamalarda gecikmeye TAHAMMÜLÜMÜZ YOK!

Denktaş: Olağanüstü durum ilan etmeme inadından vazgeçilmeli

Serdar Denktaş da şunları söylüyor:

“… Hükümet hazırladığı pakete uygun olarak bugün başlattığı ödeme yöntemi ile sadece günü kurtarmış oluyor. Olağanüstü durum ilan etmeme inadı, alınması gereken kararları almaktan geri durmaları, farklı kesimlerle işbirliği kurmak yerine tartışma ortamı oluşturmayı tercih etmeleri ve daha saymakla bitmeyecek hatalar nedeniyle giderek daha büyük bir batağa doğru sürüklenmekteyiz. Hem sokağa çıkma yasağı ilan edip ( ki doğru karardır) hem de ekonomik çarkların döndürülerek kamu geliri elde etmenin mümkün olamayacağını görmemek benim anlayabileceğim bir mantık değil.

Şimdi elimizdeki son kaynağı harcamış olacağız. Türkiye'den acil sıcak para akışı sağlanmaz/sağlanamazsa gelecek ay bölüşebileceğimiz birşey kalmayacak. Ve maalesef esas kaos işte o zaman başlayacak.

Oysa bu rakam ile borçları alacakları vs. Üç ay dondurmak ve her eve yasayabilecekleri, sağlıklı beslenebilecekleri bir rakam ulaştırılabilmesi mümkündü…”

Siber: Güçlü bir kriz yönetimine ihtiyaç vardır.

Meclis eski başkanı ve eski başbakanlardan Dr. Sibel Siber de, tüm dünyada olduğu gibi çok zor bir süreçten geçildiğini, Covid-19 salgınına karşı mücadelenin başarıya ulaşmasının ancak birey ve devlet kurumlarının üzerlerine düşeni en iyi şekilde yapmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. Siber, bir kez daha çağrıda bulunarak, toplumsal sağlığın tehdit altında olduğu bugünlerde, çok geniş bir işbirliğine, ekip çalışmasına kısacası güçlü bir kriz yönetimine acilen ihtiyaç olduğunu vurguladı.