İngiltere’de yaşayan birçok Kıbrıslı Türk, yaz tatillerini KKTC’de geçirmek için KKTC hükümetinin vereceği kararı bekliyor. Şu anda İngiltere’den KKTC’ye gidecek olan bir yolcunun çift pcr yaptırması, 10 gün karantinada kalması ve karantina ücretini ödemesi gerekiyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen İngiltere’de faaliyet gösteren bir turizm şirketi yetkilisinin gazetemize verdiği bilgiye göre KKTC hükümetinin gerekli açılımları yapmaması durumunda İngiliz turistler gibi İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin de tatillerini Portekiz ve İspanya’da geçirmeyi düşünüyor. Bilindiği gibi İspanya ve Portekiz, İngiliz turistlerden sadece negatif pcr testi istiyor.

Ayni şirket yetkilisi Mayıs ayının ortasına gelindiğini ve birçok kişinin tatillerini ayırtmaya başladığını ancak KKTC’nin net bir karar alamaması nedeniyle İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin kararsız kaldığını söyledi.

Bugünkü şartlarda İngiltere’den KKTC’ye gelecek olan bir İngiliz vatandaşı turistin, uçak bileti, karantina ücreti ve pcr ücreti için en az 1200 pound vermesi gerektiğini söyleyen şirket yetkilisi, “4 kişilik bir aile Kıbrıs’a gelmek için 5000 pound’u gözden çıkarması gerekiyor” dedi.

Zaman zaman KKTC yetkililerinin açıklamalarını okuduklarını ve “çift aşı ve çift pcr” ile karantinasız giriş kararının alınabileceğini öğrendiklerini söyleyen şirket yetkilisi, “bu karar da Kıbrıslı Türklerin adaya gelmesi için yeterli değildir. Çift aşı olmuş adamdan çift pcr istemek çok da mantıklı değildir. İngiltere’de bir pcr ücreti 110 pound civarındadır. KKTC yetkilileri pcr konusunda ısrar ederse KKTC’de ücretsiz pcr yapılabilir. Ancak unutmamak gerekir ki Portekiz ve İspanya negatif pcr ile tüm İngiliz turistleri ülkelerine kabul edecek” dedi.

Aşılama konusunda en ileri düzeyde olan İngiltere’de 50 yaş üzerindekiler Mayıs ayı sonunda, 40 yaş üstündekilerin de Haziran ayı sonunda ikinci aşılarını olacağını söyleyen şirket yetkilisi, “KKTC hükümetinin doğru açılımlar ile İngiltere’deki binlerce Kıbrıslı Türk’ün KKTC’de tatil yapmasını sağlayabilir” dedi.

İngiltere’den KKTC’ye gelecek olan Kıbrıslı Türklerin sadece turizme değil, yapacağı alışveriş ile esnafın da kazanacağını söyleyen şirket yetkilisi, “hükümetin en erken bir zamanda karar alması gerekiyor, aksi taktirde tren kaçıyor” dedi.

Şirket yetkilisi “çift aşı ile serbest giriş sağlanmalıdır, çift aşı ile ülke turizmi nefes alır, KKTC ekonomisine para akışı sağlanır” diyerek KKTC hükümetini göreve çağırdı.