İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk eş Başkanı Ali Tuncay, 2019 yılı temmuz ayında Lefkoşa surlarının Cephane (Quirini) Burcu’nda meydana gelen çökme olayının zorlu bir çalışma sonucunda eski görüntüsüne kavuşturulduğunu açıkladı.

Zorlu süreçte destek veren UNDP’nin teknik, Avrupa Birliği’nin mali katkılarına ve diğer paydaşlara teşekkür eden Tuncay, “surlardaki yapısal sıkıntılar artarak devam etmektedir. Beklentimiz ilgili devlet kurumlarımızın maddi, teknik ve eleman açılarından güçlendirilmesi ve sorumluluk alarak gecikmeden çalışmalara başlamasıdır” dedi.

“İlk yıkılan bölüm buzdağının görünen yüzüydü”

Tuncay’ın ilgili paylaşımının tam metni:

“26 Temmuz 2019 tarihinde Lefkoşa surlarının Cephane (Quirini) Burcu'nda meydana gelen çökme olayından sonra Kültürel Miras Teknik Komitesi olarak UNDP'nin teknik ve Avrupa Birliği'nin mali katkısıyla derhal çalışmalara başladık. Zorlu bir süreç yaşandı, ilk yıkılan bölüm sadece buzdağının görünen yüzüydü, yılların bakımsızlığı ve ihmali sebebiyle büyük yapısal sıkıntılar yaşayan ve surlar tüm çabalarımıza rağmen yıkılmaya devam etti. Tüm olumsuzluklara rağmen uzmanlarımız da gece gündüz çalışarak bu soruna çare üretmeye çalıştı. Tam çalışmalara başladığımız aşamada Covid-19 salgını sebebiyle çalışmalara ara verilmek zorunda kalındı. Mayıs 2020'de surların tamirine yeniden başlandı ve en nihayetinde Eylül 2020 itibarıyla surlar yeniden eski görüntüsüne kavuştu. Bu sürece katkı koyan UNDP sorumlusu Tiziana Zennaro, proje ekibi Michael Pittas, Enver Eronen ve Anna Marangou, UNDP uzman ekibi Salih Önkal, Doruk Akal, Fatma T. Basaran, Danışma Kurulu uzmanlarımız İlkay Feridun, Belgin Sakalli, Emine Reis ve özge Samioğlu ile Tosunoğlu İnşaat Şirketi uzman ve emekçilerine teşekkürlerimi iletirim.

Surlardaki yapısal sıkıntılar artarak devam etmektedir. Beklentimiz ilgili devlet kurumlarımızın maddi, teknik ve eleman açılarından güçlendirilmesi ve sorumluluk alarak gecikmeden çalışmalara başlamasıdır.”