Londra’da temaslarda bulunan DP Genel Başkanı Ataoğlu, Enfield Belediye Başkanı Nesil Çalışkan’la bir araya gelerek, Kuzey Kıbrıs’ın İngiltere’de tanıtımının artırılması ayrıca ilişkilerin geliştirilebilmesi için neler yapılabileceğini konuştu

Enfield Belediye Binası’nda gerçekleşen bir saatlik görüşmede Çalışkan, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Görüşmede Enfield Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çetinkaya ve Kıbrıs Türk Gençlik Birliği Başkanı Nafiya Horozoğlu da hazır bulundu.

Ataoğlu, bugün İngiltere Kıbrıs Türk Vakfı ve İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi ayrıca KKTC Londra Temsilciliği’yle de ayrı ayrı görüşecek.

Ataoğlu: İngiltere’deki gücümüzü kullanmalıyız

DP Genel Başkanı Ataoğlu, İngiltere’de çok sayıda Türk’ün yaşadığına dikkat çekerek siyasi gücün kullanılarak Brexit süreci sonrası Kuzey Kıbrıs’la olan ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Direkt uçuşların başlaması için baskı kurulması, iş imkânlarının artırılması için neler yapılması gerektiği konusunda çalışmalar yürütülmesinin önemine değinen Ataoğlu, Kıbrıslılar ile İngilizlerin birbirine yabancı olmadığını, tarihi geçmişi olduğunu belirtti.

Ataoğlu, lobicilik faaliyetleri, Kuzey Kıbrıs’ı tanıtım etkinlikleri, gençlerin bu işlerin parçası olması için çalışılması gerektiğini söyleyerek Londra’da Kıbrıs Türk gençliğinin Kuzey Kıbrıs’ı tanıması, kültürünü yerinde görüp, tanıyabilmesi için daha önce başlatılan projenin devamının sağlanmasının önemine değindi.

Kuzey Kıbrıs’a direkt uçuş olmadığını, buna rağmen turist sayısının fazla olduğunu ifade eden Ataoğlu, Turizm Bakanlığı döneminde, Türkiye’yle ortak çalışmaları olduğunu, turizmi 12 aya yaydıklarını söyledi.

Ataoğlu, turistlerin otellerde kapalı kalmadığını, Kuzey Kıbrıs kültürünü tanıması için organizasyonlar düzenlendiğini, esnafın da kazanç sağlamasına destek olduklarını belirtti.

“Gailemiz memleketimiz, gençlerimizdir” diyen Ataoğlu, Londra’daki Kıbrıslı Türk gençlere sahip çıkmak istediklerini söyledi.

Çetinkaya: İngiltere’de Türkçe

konuşan toplum 500 bin civarında

Enfield Belediye Başkanı Nesil Çalışkan ile Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çetinkaya, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısının 300 bin civarında olduğunu ancak ellerinde net bir rakam olmadığını belirtti.

İngiltere’de Türkçe konuşan toplum göz önünde bulundurulduğunda rakamın 500 bin civarında olduğunu ifade eden Mustafa Çetinkaya ise, Ankara Anlaşması’ndan sonra son bir yılda Türkiye’den İngiltere’ye 50 bin kişinin geldiğini söyledi.

Çetinkaya, eğitimli insanların Türkiye’den İngiltere’ye geldiğini belirtti.

Çalışkan: Ankara Anlaşması, örnek alınarak

Kuzey Kıbrıs için de uygulanabilir

Nesil Çalışkan, İngiltere’de Türkçe konuşan toplum olduğunu ancak toplu bir yerde olmadıklarını bu nedenle herkese ulaşmanın zor olduğuna dikkat çekti.

Lobicilik faaliyetleri kapsamında çok çalışma yaptıklarını ancak Kıbrıslı Rumlara göre Kıbrıslı Türklerin daha geride olduğunu ifade eden Çalışkan, bu alanda çalışmalara yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. Çalışkan, İngiltere’de Kıbrıslı Türk gençlerin Kuzey Kıbrıs’ta tatil yapması, değişim programına katılması veya farklı projelerle ülkelerine gitmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Çalışkan, Ankara Anlaşması’nın örnek alınarak Kuzey Kıbrıs için de uygulanabileceğini belirterek bu durumun ticari ve eğitim açısından gelecekte ilişkileri daha iyi duruma getirebileceğini kaydetti.

Londra’da Türkçe eğitim veren okullar olduğunu ve çok sayıda öğrencileri olduğunu ifade eden Çalışkan, okulların destek görmediklerinden şikayet ettiklerini söyledi.

Çalışkan, Enfield Belediyesi’nin çalışmaları hakkında da bilgi verdi.