Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da konuşmasında, bakanlığın bütçesinde yaklaşık 11 saat süren konuşmalar yapıldığını söyleyerek, konuşmacı sayısının da giderek artmasının turizmde ne kadar başarılı olunduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.

Uçak seferlerinin artırılmasıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Ataoğlu, Anadolu Jet’in KKTC’de konuşlandığını, 2-3 ay içinde sefer yapmaya başlayacağını, bunun bilet fiyatlarının düşüşüne katkı sağlayacağına inanç belirtti. 

İsrailli turistlerin güneyden gelerek, KKTC’ye geçtiği günlerde Güney Kıbrıs’ın engeli ile karşı karşıya kalındığını ve AB haricinden gelen turistlerin engellendiğini kaydeden Ataoğlu, bunun kaldırılmasına yönelik gerekli girişimlerin yapıldığını söyledi.

Gemi alternatifinin devreye sokulduğunu ancak uçak biletlerinde düşüş gibi bir etkinin sağlanamadığını söyleyen Ataoğlu, üreticilerin ürünlerinin turizm sektöründe tüketilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ve protokol imzalanması aşamasına gelindiğini belirtti. 

Ataoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ile yapılan görüşme sonrasında Ocak ayından itibaren üreticiler ve turizmcilerle birlikte toplantı yapılması kararı alındığını ifade etti. 

Güney Kıbrıs’tan gelenlere teşvik verilmemesi görüşüne saygı duyduklarını dile getiren Ataoğlu, güneyden gelen yolcuya verilen teşvik miktarının 15’ten 20 Euro’ya çıkarıldığını, bundan 60 milyon Euro gelir elde edilmesi öngörüsü bulunduğunu belirtti. 
Ataoğlu, CMC atıklarıyla ilgili Çukurova Üniversitesi’nden hizmet alımına gidildiğini ve yapılan inceleme sonrasında gömme sisteminin uygulanmasına sıcak bakıldığını ve üç yılda tüm atıkların gömülebileceğinin söyledi. 

Uzak Doğu pazarına ilişkin yapılan çalışmaları dile getiren Ataoğlu, Japonya’daki tanıtımların ardından turistlerin gelmeye başladığını kaydetti. Ataoğlu, Hindistan pazarını ülkeye kazandırmak için de çaba sarf edildiğini ve ülkede Hint düğünleriyle bayi toplantıları yapılmaya başladığını belirtti. 

Ataoğlu, fuar katılımlarına temsilciliklerde çalışanların büyük emek verdiğini söyleyerek teşekkür etti. 


Göreve geldikleri günden itibaren Eski Eserler Dairesi’ni harekete geçirdiklerini ve restorasyon çalışmalarına başladıklarını söyleyen Ataoğlu, 1979’dan bugüne kadar müze açılmazken bütün ilçelerde müze açmaya başladıklarını kaydetti. 

Ataoğlu, Lefke, Gazimağusa ve Girne’de açılan ve açılması planlanan müzelerle ilgili bilgi verdi. 
Her şey dahil sistemine yönelik göreve geldikleri sürede yaptıkları çalışmalara değinen Ataoğlu, yarattıkları kış operasyonundan esnafın mutluluk duyduğunu, kültürün tanıtılmasına yönelik de çalışma yaptıklarını hasat dönemlerinde turistlere bölgelere götürerek tanıtım yapıldığını söyledi. 

Fikri Ataoğlu, “turizmin sınıfta kaldığı” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını, Türkiye’de yaptıkları temaslarda Antalya’ya gelen turistlerin iki üç günlük süreler için adaya getirilmesi konusunda çalışmaların tamamlandığını belirtti. 

Turizmde yerel işgücü ve istihdam kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalara değinen Ataoğlu, Karpaz Altınkum ile ilgili mahkeme kararına işaret ederek, konaklamaların yıkılmasından üzüntü duyduklarını ve telafi amacıyla gerekli çalışmaların sürdüğünü söyledi. 

Ataoğlu, çevreyi kirletenlere yönelik Çevre Dairesi’nin denetleme yaptığını, kesilen cezaların da basınla paylaşıldığını kaydetti. 

Spor turizminin kısa süre içinde hayata geçeceğini belirten Ataoğlu, sağlık turizminin 2019 içinde hayata geçeceğini dile getirdi. Ataoğlu, ülkeye gelecek turistlerin ve yurt dışına gidecek turistlerin sigortalanmasıyla ilgili de gereken adımların atılacağını söyledi. 

Ataoğlu, Çıkarma Plajı konusunda Şehircilik Dairesi’nden ilgili görüşlerin alınmasının ardından tarihi SİT alanı ilan edileceğini kaydetti. 

Rehberler ve acenteler arası sorununun çözülmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getiren Ataoğlu, çevre dersinin tüm müfredatta yer alacağını söyledi. 

Müze ve ören yerlerinde yerel ürün satışına izin verildiğini dile getiren Ataoğlu, Girne Antik Limanı’nın istenilen şekle gelmesine olanak verileceğini belirtti.
 
Lefke’ye her gün turist gittiğini ve esnafla iç içe olduğunu söyleyen Ataoğlu, Bafra’daki gelişmelerle ilgili bilgi verdi.