İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ, ülkemizde Covid-19 bulaşının kontrolden çıkma değerinin tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti

North Cyprus UK- Ahmet İLKTAÇ

Ülkemizin deneyimleri doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ, ülkemizde Covid 19 bulaşının kontrolden çıkma değerinin tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti ve dört konudaki, dört acil çağrının yerine getirilmesi halinde fırtınanın dineceğini belirtti.

 Kişisel sosyal medya hesabından açıklama yapan Dr. Aşardağ, sadece pandemide aktif çalışan doktorların dinlenmesi gerektiğini, yeniden 14-21 günlük genel toplum karantinası uygulanması ile ülkeye girişin kısıtlanmasını gerektiğini, temaslı takibi için telefonlara uygulama yüklenmesini ve teşhis için antikor testlerinin doktorların kullanımına verilmesi gerektiğini kaydetti.

Dr. Erden Aşardağ, bu dört konunun hayat bulmaması halinde salgının daha fazla artış göstereceğini dile getirdi.

İşte ilgili paylaşımın tam metni:

Aşardağ: Ölümler birkaç haftaya başlayabilir

“Dört KONU  Dört ACİL Çağrı…FIRTINA DİNECEK.

Bulaşın kontrolden çıkma değeri tehlikeli boyutları aşmıştır.

Yeni  bulaşların, takibi, saptanması,tedavisi ve sağlık sistemimizin acilen elden geçirilmesi açısından ;

1. KİMSEYİ DİNLEMEYİN SADECE  VE SADECE PANDEMİDE AKTİF ÇALIŞAN HEKİMLERİ VE  TIP-İŞ+KTTB İ  DİNLEYİN

Derhal  ama  derhal ‘’LÜTFEN’’  kriz masası kurup sağlıkçıların tüm işaret ettiği eksiklikleri , tüm işinizi  bırakarak, ÇOK GEÇ olmadan devletin bütün imkanlarını seferber ederek gideriniz. Çağrıları sadece  #SağlıklıSağlıkHizmeti#  vermek içindir.

TÜM HALK VE BİZ  HEKİMLER, onların  yanındayız.

2. YENİDEN 14-21 GÜNLÜK GENEL TOPLUM KARANTİNASI ACİLEN UYGULANMALIDIR; ÜLKEYE GİRİŞ KISITLAMASI UZATILSIN

Sayın Dr.Yalçın Oytam NSW Eyalet Sağlık Bakanlığı  Avustralya Veri Bilimi Müdürü ;.Çok uzaklarda uzman olduğu  konu hakkında memleketine, yetkililere ,insanlarına çağrıda  bulunuyor. Uyarıyor.KKTC’de Covid-19 toplum içi yayılma hızının ciddi derecede yüksek olduğunu ve bu hızla Kasım başında hastane genel koğuşlarında 150-250 hasta, ayrıyeten 30-50 hasta da yoğun bakımda olabileceğini. Yoğun bakıma giren hastaların %30-50’sinin dünya genelinde öldüğünü düşünürsek, ölümler Kasım ayı içinde bir kaç hafta içinde başlayabileceğini ve artarak devam edebileceğini öngörüyor. Dr.Yalçın Oytamın paylaşımı  https://www.facebook.com/yalchin.oytam

3. TEMASLI İNSANLARIMIZIN, HASTA İNSANLARIMIZIN TAKİBİ AÇISINDAN TELEFONLARA YÜKLENECEK PROGRAMLAR YASAL OLARAK HAYATA GEÇİRİLMELİDİR.        ELZEMDİR.

Avrupada ve birçok dünya ülkesinde yaygın bir şekilde yasal olarak ve  başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Temas takip ekipleri tüm fedakarlıklara ragmen yorgun ve bitap  duruma gelmiştir. Bu sistemin  uygulanması sayesinde ciddi derecede iş yükleri azalabilecek ve olası temaslı  hastaları fazla kaçırmayacağız.

https://www.thelocal.com/20200909/do-any-of-europes-coronavirus-phone-apps-actually-work  …Kullanan ülkeler

Pandemiden önce  ve pandemi  esnasında elinden gelen tüm yardımları ve katkıları ,Dubaideki çok önemli görevlerinden zaman ayırarak, bizlere ve görevlilere, yerinde ve zamanında uyarılarda bulunan Prof.Dr.Erol Baysal bu konuda şu yorumu yapmıştır.

‘’Aplikasyon çağında yaşıyoruz. Alış verişlerimiz bile aplikasyonla artık. Ben hastaneye aplikasyonla giriş ve çıkış yapıyorum. Bütün personel de öyle. Tüm devlet çalışanları da... belki de 100 bin kişi.  Hastaların hepsi aplikasyon ile takip ediliyor. Niye toplumu da temaslıları da böyle takip etmeyelim? Ben HEMEN DAHA FAZLA GECİKMEDEN derim ‘’

4. ELİSA ANTİKOR TESTLERİ ACİLEN ,TESHİS İÇİN ,HEKİMLERİN KULLANIMINA SUNULMALIDIR.

Hekime geç baş vuran ve covid-19 düşünülen hastalarımızda bazen 2 defa arka  arkaya  alınan pcr testleri (virus taşıdığı halde) negative çıkabilmektedir. Bu durumda ELİSA ANTİKOR testleri  teshiste çok  yardımıcı olacak ve vakaların atlanıp topluma karışması engellenecektir.Bu testler adamıza  varmıştır. Çeşitli sebeblerden dolayı kullanımına  engel  konulmuştur. Derhal lütfen izin çıkarınız teshis koyma  hakkımıza halel getirmeyiniz. Bekliyoruz. Aksi SALGININ daha da  artışı olacaktır.”