North Cyprus Uk- Ahmet İLKTAÇ

Eski Meclis Başkanı ve eski Başbakan Dr. Sibel Siber, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, özel laboratuvarlar tarafından kullanımına yeni izin verilen antikor testleri ile ilgili bilgilendirici paylaşımda bulundu.

Antikor testlerinin, PCR negative olan ama klinik belirtileri Covid düşündüren hastalarda, tanıya yardımcı olan önemli bir test olduğunu belirten Siber, hastaları hekimlerine danışmadan, bu testler için labaratuarlara başvurmamalarını bir kez daha hatırlattı.

“Antikor testi IgM pozitif çıkarsa, PCR negative çıkmasına ragmen, hastaya Covid tanısı konur”

İşte ilgili paylaşım:

“Güzel bir gün dileğiyle...

Antikor Testleri ile ilgili kısa bir bilgilendirme:

Bir mikroba karşı savaşmak için, vücudumuz birtakım maddeler üretir. Bunun adı antikordur. Örneğin, Covid 19 bulaşmışsak, bir süre sonra kanımızda Covid 19’a özgü antikorlar bulunur. Bunlar 2 türlüdür. Erken dönemde ortaya çıkan antikorlar IgM, geç dönemde ortaya çıkanlar ise IgG olarak adlandırılır. İşte bu maddeleri tesbit etmek için yapılmaktadır Elisa Antikor Testleri.

Örneğin, hastanın bir haftadır öksürük, ateş yakınmaları var. PCR testi de negatif çıktı. Antikor testlerinin önemi burada ortaya çıkar. Eğer, Antikor testi yaptığımızda IgM pozitif çıkarsa, PCR negative çıkmasına ragmen, hastaya Covid tanısı koyarız. Bu antikorlar genelde şikayetlerin başlamasından 4 -7 gün sonra pozitifleşir. IgG pozitif çıkarsa, hasta, hastalığın geç evresinde veya iyileşmiş demektir. Kısacası, Antikor testleri, PCR negative olan ama klinik belirtileri Covid düşündüren hastalarda, tanıya yardımcı olan önemli bir testtir. Hastalarımızın hekimlerine danışmadan, bu testler için labaratuarlara başvurmamalarını bir kez daha hatırlatmak isteriz...”