Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileriyle yaklaşık bir buçuk saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

 

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 15.00’te başlayan toplantıya Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu,  Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile beraberlerindeki heyetler katıldı.

 

Akıncı, görüşmede parti başkan ve yetkililerine Kıbrıs konusunda başlayan yeni müzakere süreciyle ilgili bilgi verdi.

 

Görüşmenin ardından parti başkanları basına açıklamada bulundu.

 

YORGANCIOĞLU: “YAPICI BİR GÖRÜŞME OLDU”

 

CTP-BG Genel Başkanı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, Akıncı’nın toplantıda, seçildiği günden bugüne kadar yapılan görüşmelerde ele alınanları kendileriyle paylaştığını ifade etti.

 

Görüşmelerin kısa süre önce yeniden başlaması nedeniyle çok fazla gelişme yaşanmadığını anlatan Yorgancıoğlu, toplantıda müzakereci Özdil Nami’nin de yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verdiğini kaydetti.

 

Yorgancıoğlu şöyle devam etti:

 

“Bizler de kendi pozisyonumuzu sayın cumhurbaşkanımıza ilettik. Bundan sonra bu tür toplantıların olaylar geliştikçe daha sık olması konusunda bir mutabakatımız oldu. Bugün yapıcı bir görüşme oldu kısacası.

 

Bir başlangıç olması nedeniyle çok teferruatlı olmamış olmasına rağmen yapıcı bir görüşmeydi. İki taraf arasındaki görüşmeler yapıldığı sürece de bu tür toplantıların görüş alışverişinde bulunmak adına tekrarlanması konusunda bir mutabakata varıldı."

 

DENKTAŞ: “MAYIN KUCAĞIMIZA ATILDI”

 

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçildiği günden itibaren gerek Türkiye’de gerek Anastasiades’le yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verdiğini ve karşılıklı olarak düşüncelerin paylaşıldığını aktardı.

 

Görüşmelerin devam edeceğini ifade eden Denktaş, güven yaratıcı önlemler konusuna da değindi.

 

Denktaş, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

 

“Çok belli ki basınımız tarafından da karşılıklı jest olarak ortaya konan iki konu var. Biri; mühürlerin kaldırılması. Mühürler kaldırıldı ama bu kez Rum tarafı daha sıkı bir kontrol başlattığı için kuyruklar devam ediyor. Rahatlama olmadı pek.

 

Öte yandan mayınlar konusu var. O da bugün daha net anlaşıldı ki jest değil, mayın kucağımıza atıldı ve halkımıza ‘vardır, yoktur’ diyemiyoruz. Ancak şu bilgiye sahibiz: Geçmişten, yıllar öncesinde bir tarama yapılmıştı ve olmadığını biliyoruz. Halkımız rahat olsun ama dikkatli de olsun. Ta ki iş aydınlığa kavuşsun. Yetkililerden bu anlamda halkımızı rahatlatıcı bir açıklama kısa zamanda bekliyoruz. Ama yapılan bir jestten, güven artırıcı bir yaklaşımdan ziyade insanlık adına güveni daha da yitirici bir yaklaşım oldu. Bunu da altını çizerek söylemek isterim.”

 

ÖZGÜRGÜN: “GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN ÖNÜNÜ AÇMALI”

 

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, Akıncı’ya hayırlısı olsun dileklerini ilettiklerini kaydetti.

 

Görüşmeleri çok yakından takip edeceklerini daha önce de belirttiklerini anlatan Özgürgün, kısa sürede çok süratli bir şekilde neticeye ulaşılması dileğinde bulundu.

 

Kıbrıs Türk halkının eşit egemen bir halk olduğu gerçeğinin de mutlaka masada her şekilde savunulacağına olan inançlarını belirttiklerini ifade eden Özgürgün, güven yaratıcı önlemlerin bütünlüklü çözümün önünü açması gerektiğini kaydetti.

 

Özgürgün, görüşmeleri yakından takip etmeye devam edeceklerini ekledi.

 

ÖZYİĞİT: “ASLOLAN ARTIK BU ÜLKENİN YENİDEN BİRLEŞMESİ”

 

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, Akıncı’nın seçilmesiyle başlayan olumlu atmosferin kısa sürede çözüm ve barış sürecine yansıdığını belirtti.

 

Süreç içerisinde daha hızlı mesafe kat edileceğine ve yarım asrı aşkındır devam eden sürecin sonuçlanacağına olan inancını belirten Özyiğit, bugünkü toplantıda Akıncı’nın görüşmelerle ilgili bilgi verdiğini anlattı.

 

Özyiğit şöyle devam etti:

 

“Önemli olan bu yeni dönemi hep birlikte izlemek, değerlendirmek ve yeri geldiğinde katkı koymak. Çünkü aslolan artık bu ülkenin yeniden birleşmesi ve iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı bir federal yapıyı bir an önce kurmak. Bu doğrultuda kendileri çalışmalarını sürdürecek biz de katkı koymaya devam edeceğiz.”