Kıbrıs’ın en önemli kuş gözlem alanlarından biri olan Kukla Sulak Alanı’na, kuş türlerinin akını devam ediyor

FLAMİNGOLAR YUVA YAPIYOR… Kukla Sulak Alanı’nı 30 farklı türden su kuşunu ağırlıyor. KUŞKOR uzmanlarının yaptığı çalışmayla, söz konusu sulak alanda 3 bin 250’den fazla su kuşu kaydedildi. Bu kuşların 369’u Uzunbacak, 75’i ise Pasbaş patka 108’i ise Flamingo. Flamingoların 4’ünün yuva yapmaya çalışıyor olması ise adada ender görülen bir olay olarak açıklandı.

Ahmet İLKTAÇ

Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) ile Beyarmudu Belediyesi ortaklığındaki bir çalışmayla muhteşem bir kuş gözlem alanına dönüştürülen Kukla Sulak Alanı günümüzde 30 farklı türden su kuşuna ev sahipliği yapıyor.

KUŞKOR uzmanlarının Kukla Sulak Alanı’nda yaptığı bilimsel çalışmalar, burada 3 bin 250 adetten fazla su kuşu kaydedildiğini ortaya koydu.

Çalışmalar esnasında; 369 adet görülen Uzunbacak, 75 adet görülen Pasbaş patka türü kuşların normalin üzerindeki bir sayıda oldukları belirlendi.

Yine, 108 adet Flamingo’dan 4’ünün yuva yapmaya çalıştıklarının görüldüğü bunun da adada ender görülen bir olay olduğu açıklandı.

Bu çalışma neticesinde Kukla Sulak Alanı’nın önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Ender görülen türler de var

KUŞKOR’un resmî sosyal medya hesabından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kukla Sulak alanında, toplam 30 türden, 3 bin 250'den fazla su kuşu kaydedildi. Alanda üreyen Kara-boyunlu Batağan ve Bahri sadece Kukla için değil adamız için de ender ve değerli kayıtlardır. Alanda üreyen Uzunbacak (369) ve Pasbaş patka (75) sayıları ise normalin çok üzerinde.

108 Flamingo'dan 4’ü yuva yapmaya çalışıyordu ki bu da adamız için ender olaylar arasında.

Flamingo, Pasbaş patka, Uzunbacak ve aynı zamanda Kaşıkgaga ve Ak Pelikan, Avrupa'da koruma altındaki türlerdir ve AB kuşları direktifini listeledi.

Bu sonuçlar, Kukla Sulakalan'ın uluslararası önemini ortaya koymaktadır. Alanın korunması için çalışmaların neden devam ettirilmesi gerektiği bu gözlemlerden kolayca anlaşılabilir”.