Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin (TKÖD), araçlarda emniyet kemeri kullanımının önemini vurgulamak için ülkeye ilk kez kazandırdığı “Emniyet Kemeri Eğitim Simülatörü”, bugün Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı etkinlikle tanıtıldı.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından derneğe hibe edilen simülatör, Lefkoşa’da Küçük Kaymaklı bölgesinde Trafik Eğitim Parkı yanındaki araziye konuşlandırıldı.
TKÖD Simülatör Eğitim Alanı’nda yer alan etkinlikte, çarpma ve devrilme mekanizması olmak üzere iki mekanizmadan oluşan simülatör aracılığıyla bir trafik kazası anında emniyet kemerinin kişiyi nasıl koruduğu canlandırıldı.
Koronavirüs önlemleri çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliğe Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ünal Üstel’in yanı sıra davetliler katıldı.
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı konuşmasında, 1974 Barış Harekatı öncesinde Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumlar nedeniyle canlarının tehlike altında olduğunu, 1974 sonrasında ise can tehlikesinin yollarda kendini gösterdiğini kaydetti.
Covid-19 salgınına işaret eden Avcı, salgın hastalıklarda kuralların belli olduğunu, devlet ve vatandaşların kuralların içine kolayca girebildiğini belirterek, “Ancak ülkemizde trafikteki kazalar, ölümler ve yaralanmaları önlemek için kurallar içine girme ruhu oluşmamıştır. Kazaların, kazalarda ölüm ve yaralanmaların önlenebilmesi için niyet ve kararlılık gösterilmesinde ciddi zayıflıklar vardır” dedi.
PARKTA HER YIL 6 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR
TKÖD’nin çıkar gütmeyen ve siyaset yapmayan bir sivil toplum örgütü olduğunu vurgulayan Mehmet Zeki Avcı, derneğin çalışmalarından örnekler verdi. 2010 yılında bakanlık, STÖ ve özel sektör el ele vererek Trafik Eğitim Parkı’nın hayata geçirildiğini anlatan Avcı, Trafik Eğitim Parkı’nı hayata geçiren ekibe teşekkür etti ve Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokoller çerçevesinde parkta yılda ortalama 6 bin öğrencinin eğitim gördüğüne dikkat çekti.
“BİR KLİK SESİYLE HAYATA BAĞLAYAN EMNİYET KEMERİ…”
Bugün esas konunun emniyet kemeri olduğunun altını çizen Avcı, “3 saniyede takılabilen, bir klik sesi ile hayata bağlayan emniyet kemeri… Takılmadığı zaman da araç dışına savrulmayı durduramayan emniyet kemeri…” şeklinde konuştu.
Avcı, KKTC’de emniyet kemeri takılmasıyla ilgili yıllar içindeki yasal düzenlemeler hakkında da bilgi verdi ve 2012’de yürürlüğe giren yasayla arabadaki herkesin ön ve arka koltukta emniyet kemeri bağlaması gerektiğini vurguladı.
Avcı, “Ancak üzülerek söylemek zorundayım ki maalesef emniyet kemeri kullanımı gereken oranda değil” dedi.

Avcı, 2019’da 3 bin 770 sürücünün, 2020’de ise Covid-19 sürecine rağmen 3 bin 13 sürücünün araç kullanırken emniyet kemeri takmadığının tespit edildiğini vurguladı. 2020 yılında meydana gelen ölümlü trafik kazalarında hayatını kaybeden 26 kişiden 20’sinin araç içerisindeki sürücü ve yolculardan oluştuğuna dikkat çeken Avcı, bu 20 kişinin yüzde 70’inin emniyet kemeri takmadıkları için hayatlarını kaybettiklerinin raporlandığını belirtti. Avcı, “Aslında kazalarda çok defa ölüm, çarpışmadan dolayı değil, savrulmaktan dolayı olmaktadır” vurgusu yaptı.
Emniyet kemeri simülatöründe iki farklı mekanizma olduğunu dile getiren Avcı, devrilme simülatörünün 360 derece takla atan bir aracı canlandırdığını, çarpma simülatörünün de düşük hızlarda bile emniyet kemerinin ne kadar koruyucu olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Avcı, emniyet kemeri simülatörünün, Trafik Eğitim Parkı’na gelenlere kullandırma yanında, mobil olarak da, yapılacak protokollerle Polis Genel Müdürlüğü kullanımında, uygun görülürse askeri birliklerde, belediye bölgelerinde, üniversite kampüsleri içinde, halkın yoğun olduğu meydanlarda tüm halkın ve özelde gençliğin kullanımına sunulacağını açıkladı. Avcı, “Bir hayat dahi kurtarabilirsek ne mutlu bizlere” dedi.
Emniyet kemeri simülatörünü ülkeye kazandırmak için 8 yıl uğraştıklarına dikkat çeken Mehmet Zeki Avcı, simülatörün Türkiye Cumhuriyeti Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından alınarak, TKÖD’ye hibe edildiğini bildirdi.
Avcı, son olarak bu süreçte büyük destek gördükleri TC Büyükelçiliği’ne, TKÖD Simülatör Eğitim Alanı’nı tahsis eden Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na ve tüm emek verenlere teşekkürlerini sundu.