Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR), yasa dışı avcılığın en yoğun olduğu göç zamanlarında çalışmalarını yoğunlaştırdı.

KUŞKOR, 2019 sonbahar-kış döneminde tamamen gönüllülük esasına dayanan çalışmaları kapsamında, 59 sis ağı, 56 ağ direği, 21 adet kuş çağrı cihazını çeşitli bölgelerde tespit etti ve bölge polisiyle iletişime geçerek gerekli bilgileri verdi.

KUŞKOR, 2019 yılında 18 farklı türden 344 kuşu ağlardan canlı olarak kurtardı, 12 kuşu ise ağlar üzerinde ölü buldu.

Yasa dışı avcılıkla mücadele çalışmaları kapsamında açıklama yapan KUŞKOR yönetimi, “Yasa dışı avcılığı en yoğun olduğu göç zamanlarında çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya çalışıyoruz. 2019 yılında bu çabalarımızı uluslararası CABS örgütü gönüllülerinin de desteği ile güçlendirdik. Artan çabalarımız yasadışı avcılığın, sanılanın aksine, belirli bölgelerde yoğun olarak yapıldığını göstermiştir” dedi.

Dernek, Kıbrıs’ta gerçekleştirilen yasa dışı avcılık faaliyetleri sırasında başta pulya olmak üzere, cikla, kızıl gerdan, örümcek kuşları gibi 155 farklı kuş türünün yakalandığını uluslararası yayınlarda görülebildiğini belirtti.

KUŞKOR, yaptığı uzun süreli çalışmalar sırasında, geçtiğimiz aylarda Kıbrıs'a özgü olduğu kabul edilen, Kıbrıs İshakkuşu ve diğer baykuş türlerinin de yapılan kaçak av sırasında ağlara takılıp can verdiğini veya yasa dışı avcılar tarafından öldürüldüğüne şahit olduklarını açıkladı.

KUŞKOR, bazı restoranlarda meze olarak pulya servisi yapıldığını da iddia etti.

Güney Kıbrıs’ta yasa dışı avcılığı engellemeye yönelik kontrollerin artması nedeni ile yasa dışı avcılığın ve pulya ticaretinin aratacağına dair endişeleri olduğunu belirten KUŞKOR, 2020 yılında da yasa dışı avcılıkla mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizdi.

Bu konuda ihbar vermek isteyen herkesin kendileriyle iletişime geçmesini isteyen KUŞKOR yönetimi, dernek görevlilerini yalnız bırakmayan polis ekiplerine, askeri mercilere ve tüm doğaya duyarlı gönüllü vatandaşlara teşekkür etti.