1500 TL İstihdam Destek Ödeneği tüzüğü yarından itibaren yürürlüğe girdi

Özel sektör çalışanlarına yapılacak olan 1500 TL İstihdam Destek Ödeneği tüzüğü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

İşte bu destekle ilgili merak edilen soruaların ve yanıtları

Bu desteğe nasıl başvurabilirim?

1500 TL İstihdam Destek Ödemesi sigortalı çalışanların işverenleri tarafından yapılacak. Yani başvuru çalışanlar tarafından değil işverenler tarafından yapılacak. Kapsamdaki işverenler 30 gün içerisinde İhtiyat Sandığı'nın online başvuru sayfasından yapılacak.

Bu desteğe başvuru yapan işverenler, 2 ay boyunca çalışanını işten durduramayacağını kabul etmiş sayılacak.

Bu destekten kimler yararlanabilecek?

Çıkarılan tüzük uyarınca Bakanlar Kurulu kararıyla faaliyetlerinin durdurulduğu veya faaliyetlerine ara verilen işletmelerin çalışanları 1500 TL İstihdam Destek Ödemesinden yararlanacak.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan tedbirler, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki faaliyeti tamamen durdurulan veya faaliyetine ara verilen işyerlerinin sigortalı çalışanları. Avukat, mimar, mühendis gibi işveren olarak adlandırılan meslek grupları yardımdan yararlanamazken, yanlarında çalışanlar varsa destekten yararlanabilecek.

Bu destek için kapsam dışında olacak sektörler hangileridir?

Bakanlar Kurulu kararıyla faaliyetlerine devam eden işletmelerde çalışanlar
Mali(banka,sigorta şirketleri ve acenteleri,kooperatifler,kredi şirketleri,finans ve danışmanlık şirketleri,döviz büroları,muhasebe büroları vb.) sektörde faaliyet gösteren işyerlerinin çalışanları
Eğitim(üniversite,özel okul,dersane,eğitim faaliyeti yürüten kurum ve kuruluşlar(özel eğitimle ilgili olanlar hariç) vb.) sektöründe faaliyet gösteren işyeri çalışanları
Turizm(casino,gece kulubü,bet ofis,sanal bet ofis,öğrenci yurtları vb.) sektöründe faaliyet gösteren işyeri çalışanları
Sağlık sektöründe (laboratuvar,özel hastane ve klinik,eczane,ecza deposu vb.) faaliyet gösteren işyeri çalışanları
Gıda (Market,Market tedarikçileri,fırın,kasap vb.) sektöründe faaliyet gösteren işyeri çalışanları
Tarım, Hayvancılık ve Narenciye sektörlerinde faaliyet gösteren işyeri çalışanları
Benzin istasyonu ve tedarikçileri, GSM operatöflerinde çalışan işyeri çalışanları
Ev hizmetlerinde faaliyet gösteren çalışanlar

Ayrıca 1500 TL İstihdam Destek Ödemesinden yararlanacak çalışanın herhangi bir yasa altında emeklilik, yaşlılık, malüllük ödeneği almaması gerekmektedir. Bu ödeneği bulunan çalışanlar kapsam dışından kalacak.

Öte yandan Kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalışan işyeri sahipleri de bu 1500 TL İstihdam Destek Ödemesi kapsamı dışındadır.

Bunun ötesinde Sağlık sektöründe, Tarım, Hayvancılık ve Narenciye sektörlerinde faaliyet gösteren işverenler, Avukatlar, Mimarlar ve Mühendisler, Emlak şirketleri ve Bakanlar Kurulu kararıyla faaliyerlerinde devam eden diğer işyerlerinin işverenleri 1500 TL İstihdam Destek Ödemesi kapsamı dışındadır.

Ayrıca Muhasiplere, Tıbbi Tahlil Laboratuvarları, Benzin İstasyonu işletene işverenlere 1 Nisan 2020'den itibaren Sosyal Güvenlik Prim Teşvik Ödemesi yapılacak. (3 ay boyunca her sigortalı çalışan için 500 TL)