UKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu Türkiye İstatistik Günü kapsamında konuşarak, kurumun Türkiye’de sağlık, ekonomi, nüfus, çevre, enerji, ulaşım, haberleşme gibi pek çok önemli alanda veriler topladığını ve bilgi üretimine katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun başlıca misyonunun ulusal ve uluslararası kullanıcıların ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak kaliteli, güncel, güvenilir, tutarlı, tarafsız, uluslararası standartlara uygun istatistikleri üretmek ve kullanıma sunmak olduğunu aktaran Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu, ayrıca söz konusu verilerin resmi istatistik üretim sürecinde yer alan kurumlar arası işbirliğini sağlamak için azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürmesinin önemli olduğunu da kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Rüstemoğlu, istatistiklerin tarafsız, doğru ve gerçekçi yaklaşımlarla toplanmasının önemine vurgu yaparak, “Veriler ülkeler için beş yıllık kalkınma programlarının hazırlanmasında ciddi önem arz etmektedir” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ile mücadelenin devam ettiğini anımsatan Rüstemoğlu,  “Sürecin etkilerinin daha iyi gözlemlenebilmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınabilmesi için istatistik üretim sürecinin aksatılmadan devam ettirilmesi gerekiyor. Çünkü pandemi süreci ile birlikte istatistiklerin düzenli toplanması bir kat daha önem kazanmıştır” şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Rüstemoğlu, Kuzey Kıbrıs’ta başta Devlet Planlama Örgütü aracılığı ile istatistikler toplandığını belirtirken, Mayıs 2019’dan itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstatistik Kurumu’nun kurulduğunu anımsattı.

Kurumun oldukça kısa bir kuruluş hikayesi olduğuna dikkat çeken Rüstemoğlu, kurum çalışmaları kapsamında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), İstihdam ve İşsizlik, Nüfus ve Demografi, Gayri Safi Milli Hasıla, Tarım İstatistikleri, İnşaat İstatistikleri ve İşyeri İstatistikleri olmak üzere çeşitli alanlarda veriler toplandığını açıkladı.