Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) çevrim içi etkinlikleri kapsamında,  İletişim Fakültesi tarafından 10’uncusu düzenlenen  “%100 İletişim Sohbetleri” etkinliği ‘Pandemi Sürecinde KKTC’de E-Ticaret’ konu başlığında gerçekleşti.

GAÜ Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Bölüm Başkanı Dr. Gülay Asit moderatörlüğünde gerçekleşen programa, Goysepete Sanal Market Sahibi Halil İbrahim Çulfa, Mr. Order Sanal Market sahipleri Güven Taşçı ve İnal Taşçı, Gazibey Çiftliği Sosyal Medya Direktörü Ayşegül Zaim katılım gösterdi.

Gülay Asit programın açılışında gerçekleştirdiği açıklamada, Pandeminin genel olarak elektronik alanda ticaret yapan çoğunluğa pozitif yansıdığını belirterek, geleneksel pazarlamadan, fiziki ortamın gerekmediği elektronik perakendeciğe geçiş olduğunu söyledi. Dr. Asit, insanların kıyafetten mobilya, elektronik eşyaya kadar satın alma davranışının pandemi döneminde  e-ticaret sitelerine yöneldiğini ifade etti.

Pandeminin e-perakendeye yansımasıyla ilgili olarak konuşan Goysepete Sanal Market Sahibi Halil İbrahim Çulha şunları söyledi;

“Pandemi sürecinde taleplerin artmasını etkileyen sebeplerden birisi; dışarı çıkamayan kişiler bu süreçte telefon ve bilgisayarlara sarılması oldu. İşlerini, ofislerini bilgisayar ortamına taşıyan işyerleriyle beraber ve hiç telefon kullanmayan kişiler ile beraber sosyal ağ genişledi ve ilerledi. Durumu kabullenen insanların artık ihtiyaçlarını online ortamda kabullenmeye başlamaları da extra bir katkı sağlayıp talepleri katladı.

Çulha ayrıca, “Pandemi süresi boyunca insanlara e ticareti alıştırmamız gerekiyor. Demek istediğim en az 4 veya 5 defa kişi o uygulamayı veya platformu kullanarak alışveriş yapabilme alışkanlığı elde etmelidir.

Pandemiyle beraber gelişen E-ticaret sisteminin pandemiden sonra devam edip etmeyeceğiyle alakalı olarak açıklamada bulunan Mr. Order Sanal Market sahiplerinden Güven Taşçı ise, “Halkımız temas ederek satın almaya çok alışkın. Yasakların kalmasıyla aniden satışların da durulduğunu gözlemledim. Pandemiyle beraber bir aşinalık ve alışkanlık oluştu. Satış olacaktır fakat; pandemi dönemindeki kadar bir satış durumu olmayacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Mr. Order Sanal Market sahiplerinden İnan Taşçı, Süreç içerisinde herkesin teknolojiye ve E-Ticarete adapte olduğunu dile getirerek, “İnsanlar alıştıkça ve kavradıkça daha fazla tercih etmeye başlayacaklardır. Eğitim alanında bile azalacak ve herkes eğitimini evden alıp işerini evden yapmaya başlayacaktır diye düşünüyorum’ ‘dedi.

Gazibey Çiftliği Sosyal Medya Direktörü Ayşegül Zaim, Pandemide kapılar kapandığı zaman özellikle gıda sektöründe ne kadar çaresiz ve dışa bağımlı olunduğunun fark edildiğini ifade etti.

GAÜ İletişim fakültesi Tarafından 10.’su gerçekleştirilen “%100 İletişim Sohbetleri - Pandemi Sürecinde KKTC’de E-Ticaret“ konulu söyleşinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.