Girne Belediyesi tarafından 5-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 17. Zeytin Festivali dün akşam kortej yürüyüşüyle başladı. Festivalin açılış töreni Zeytinlik köy meydanında gerçekleşti. Törene; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, bazı bakan, milletvekili, belediye başkanı, Almanya, Türkiye ve Romanya’dan gelen belediye başkan ve temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Festival alanında yapılan açılış konuşmalarının ardından zeytin tütsüsü yakıldı ve Templer Şövalyesi heykelinin açılışı gerçekleştirildi. 

Akıncı: En kötü plan, plansızlıktan iyidir
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı festivaldeki konuşmasında, Girne’de büyük bir eksiklik olan imar planının hayta geçmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “En kötü plan, plansızlıktan iyidir”dedi. Mustafa Akıncı, İmar planının uygulanması için merkezi ve yerel yönetimlere, vatandaşa ve sivil toplum örgütlerine önemli görev düştüğünü vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, zeytin ağacı gibi verimli, çalışkan ve üretken olunması gerektiğine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı gibi köklerimizi bu topraklara salmamız ve güçlenerek yolumuza devam etmemiz gerekir. Bu güzel ortama geldiğimiz zaman, benim de doğal olarak aklıma tarihimiz, geçmişimiz ve üretimimiz gelir. Bir yandan, Templos şövalyelerinin bir yerleşim alanı burası, bir yandan adı Zeytinlik, zeytin” dedi.” diye konuştu.

Erhürman: Ülke tanıtımına katkı yapıyor
Başbakan Tufan Erhürman ise Zeytin Festivali’nin ülke tarihi, doğal güzellikleri, zeytini, üretimi, kültür ve sanatı buluşturduğuna dikkat çekerek, zeytin karikatür yarışması ve uluslararası katılımlarıyla da ülkenin dünyaya tanıtılmasında önemli bir katkı sağladığını söyledi. Tufan Erhürman, Zeytinlik köyünün turizm için gerekli olan tüm özelliklere sahip olduğunu belirterek, bu özelliğin daha iyi kullanılması ve tantılması gerektiğine vurgu yaptı. Başbakan Erhürman, konuşmasının devamında “Biz daha fazla üreteceğiz, kültüre ve sanata daha fazla önem vereceğiz. Doğamızı ve ülkemizi daha fazla tanıtacağız. Uluslararası alanda biz varız iddiasını daha fazla ortaya koyacağız” diye konuştu. 

Güngördü: Zeytin konusunda farkındalık yaratıldı
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü festivalin açılışında yaptığı konuşmada, 17 yıldan beridir düzenlenen festivalin, ülkenin kültür, sanat ve eğlence yaşamında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, festival kapsamında düzenlenen ve bu yıl 70 ülkeden 300’ü aşkın sanatçının katıldığı Uluslararası Zeytin Karikatürleri yarışmasının ülke tanıtımına önemli katkı sağladığını söyledi. Nidai Güngördü, zeytin ağaçlarının korunması, yaşatılması, zeytincilik konusunda üretici ve tüketiciye bilgi akışı sağlamak, zeytin ve yan ürünlerinin potansiyelini artırmak amacıyla hayata geçirdikleri festivalin, ülkede önemli bir farkındalık yaratılmasına katkı sağladığına vurgu yaptı. Güngördü, Zeytinlik köyünün zeytin yanında bir dönem bu köyde yaşayan Templer Şövalyeleri ile bilindiğini hatırlatarak, köye templer şövalyesi heykelini kazandırdıklarını kaydetti.