Kıbrıs kültürü Londra’da hissedilecek!

 

Gizem KUMBARACI

 

Kıbrıs Türk kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla 10 Haziran 2018’de düzenlenecek Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali, Londra'da Lee Valley Athletics Centre'da gerçekleştiriliyor.

Kıbrıs Türk Kültür Sanat Festival Komitesi'nin düzenlediği festival saat 11:00'de başlayıp tüm gün boyunca devam edecek. Festivalin kapanışında ise, Ramazan ayında gerçekleşecek olması nedeniyle iftar yemeği düzenleniyor. 

Türk Toplumu Futbol Federasyonu, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, Londra Türk Masterler, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Kıbrıslı Sanatçılar Platformu ve Şeh Nazım Dergahı kurumlarının birleşip beraber oluşturduğu Kıbrıs Türk Kültür Sanat Festival Komitesi, Kıbrıslı Türk kültürünü, sanatını, müziğini, mutfağını, örf ve adetlerini yansıtmak için değişik etkinliklerle geleneksel bir festival düzenlemek için çalışıyor.

 

''Hade Panayıra''

 

Kıbrıs Türk kültürünü birebir yansıtması hedeflenen festival, aynı anda 7 bin ve üzeri kişiyi ağırlama kapasitesine sahip bir alanda yapılacak. Toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih etmeyen kişiler için alanın bin araçlık park yeri bulunduğuna işaret eden festival komitesi, festivale Londra'da yaşayan Kıbrıslı Türk ve diğer etnik gruplara girişin ücretsiz olduğu ifade ederek, ''Hade Panayıra'' sloganıyla katılım çağrısı yaptı.

 

Katılımın bin 500 kişi ve üzerinde olmasını hedeflediklerini belirten ve North Cyprus UK'e festival hakkında konuşan Kıbrıslı Sanatçılar Platformu temsilcisi Ertanç Hidayettin ve Festival Koordinatörü Ahmet Havalı, festivalde yer alacak olan stantlar için çok yoğun bir ilgi olduğunu belirtti. 

 

 

 

Nostaljik bir Haziran günü

 

Festivalde, yemek stantlarının yanında el işi stantlarının bulunacağını da belirten Ertanç Hidayettin, fotoğraf sergisi düzenlemeyi de düşündüklerini ve böylece geçmişte yaşananların ve Londra'da yaşayan Kıbrıslı Türkler'in fotoğraflarını sergileyerek katılımcılara nostalji yaşatabileceklerini belirtti. 
İzleyicilerini kahkahalara boğması beklenilen Osman Balıkçıoğlu parodisinin yanında festival alanına değirmen taşı getirilerek değirmende un öğütmek de festivaldeki etkinlikler arasında.

 

Festival boyunca nostalji yaşatabilecek başka bir faktör de oynanacak olan çocuk oyunları. Eskiden oynanan beş taş, plaka (tek ayak), pirili, lingiri gibi oyunları her kesimden insanın oynanabilmesi için bir alan yaratmayı hedefleyen festival komitesi, yaşlı kesimin geçmişini hatırlaması ve genç kesimin kültürünü öğrenmesi için Kıbrıslı Türk geleneklerini en küçük detayına kadar festivale dahil etmeyi düşünüyor. 

 

Sürpriz sanatçıların da katılacağı ve gün boyunca Kıbrıs müziğinin ve eski eserlerin çalınacağı festival günü boyunca her kesimin ilgisini çekecek etkinlikler düzenlemeyi planladıklarını söyleyen festival koordinatörü Ahmet Havalı şunları da ekledi:
 ''Katılımcıların bütün günlerini festival alanında geçirebilecekleri şekilde ayarladık. Festival alanında Futbol Akademisi tarafından düzenlenecek olan 7-18 yaş arası çocuklara futbol disiplinini öğretmek için uzman kişiler olacak.

Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu da futbol kalesinde penaltı atışları etkinliği düzenleyecek. Ayrıca çocuklar için değişik tarzlarda yaklaşık beş çeşit bouncy castle (şişme oyun parkları) kurmayı hedefliyoruz.''

 

Festival Kıbrıs'ı Londra'ya getiriyor

 

Asıl amaçlarından birinin genç nesillerin ilgisini çekmek ve onların Kıbrıslı kimliklerine bağlanmaları sağlamak olduğunu belirten Ertanç Hidayettin, bu festivalin onlar için çok öğretici olabileceğini vurguladı. 
Gençlerin yanında yaşlı kesimin de bu festivalde nostalji yaşayabileceğini ve Kıbrıs'a gidemeyen kişilere Kıbrıs'ı ve kültürünü onların ayaklarına getirerek yaşadıkları hasreti azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Bunun yanında sadece Kıbrıs’la kalmayıp yabancı kültürlerden gelecek olan diğer etnik kökenli katılımcılara Kıbrıs kültürünü tanıtmanın önemli olduğunu belirten Hidayettin sözlerine şu şekilde devam etti: 
''Bu çok önemli çünkü ayrımcılığın, ırkçılığın kökeninde yatan insanların birbirlerini tanımamasıdır. Farklı etnik kökenli kişileri festivale davet etmekle bunun üzerinden biraz da olsa gelmeyi hedefliyoruz.'' 
Yerel gazetelere ve festival alanı çevresine ilan vermeyi düşünen festival komitesi, hem Kıbrıs hem de yabancı kesimden her yaştan kişiyi ağırlamak için hazırlıklarını sürdürüyor.