Kuzey Kıbrıs’ta önemli bir gelişme yaşandı. Ülkede Lala Mustafa Paşa Cami ve Selimiye Cami gibi büyük eserlerin restorasyonu için düğmeye basıldı. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında 14 Kasım’da vakıf eserlerinin restorasyonuna ilişkin protokol anlaşması imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu arasında imzalanan protokolle ihtiyacı olan eski eserler uzman kişiler tarafından restore edilecek. Lefkoşa’daki Selimiye Camisi’nin durumunun acil olduğunu dile getiren yetkililer restorasyon konusunda da Türkiye’den maddi destek alınacağını söyledi. Restorasyon çalışmalarının ülke turizmine de önemli katkı sağlaması hedefleniyor.

Selimiye ve Lala Mustafa Paşa Cami de projede
Çok uzun bir süreden beridir ciddi bir tamirden geçmeyen Selimiye Camisi’nin restorasyonunun öncelikli olması planlanıyor. Yine yetkili kaynakların tahminlerine göre Selimiye Cami’nin restorasyonunun 5 Milyon-10 Milyon Liraya mal olacağı öngörülüyor. Restorasyonunda öncelik verilecek eserler arasında Gazimağusa’daki Lala Mustafa Paşa Cami’de var. Türkiye’den bir araştırma vakfı ve Kıbrıs’tan Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki profesörlerin kurduğu bir komiteyle, bir sene boyunca vakıflarda incelemede bulunurken, bu imzalanan protokolle Türkiye Vakıflar İdaresi’nin yıllar süren tecrübesini restorasyon çalışmalarında kullanacağı belirtildi.  Restorasyon çalışmalarının tüm masraflarını Türkiye Vakıflar İdaresi karşılayacak.

 “Önemli bir adım”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, KKTC'nin 31. kuruluş sene dönümü kutlamaları dolayısıyla geldikleri adada KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile makamında buluştu. Yorgancıoğlu, burada yapmış olduğu konuşmada, ekonominin kalkınmasında ve diğer alanlarda Türkiye Cumhuriyeti'nin ortaya koyduğu katkının geçmişten bugüne devam ettiğini, bu anlayışın devam edeceğini bildiklerini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti vakıflar idaresinin kendi kaynaklarıyla KKTC'deki vakıf eserlerinin restore edilmesine yapacağı katkıya ait uzlaşının çok büyük ehemmiyet  taşıdığını vurgulayan Yorgancıoğlu, bunu restore edilmeye gereksinimi olan eserlerin topluma, ekonomiye ve kültüre kazandırılması için mühim bir adım olarak gördüklerini ifade etti.

Arınç: "Ekonomik ve manevi değere sahip” 

Konuyla ilgili konuşan Arınç, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile vakıf mallarının restorasyonuna ait protokol hakkında konuşarak, protokolün ileri bir işbirliği niteliği taşıdığını vurguladı. Kıbrıs'ın vakıf zengini bir ülke olduğuna işaret eden Arınç, bunların bir parçasının güneyde kaldığını ancak kuzeyde de çok fazla mühim ekonomik ve manevi değere sahip vakıf eserleri bulunduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 12 senede 4 bine yakın vakıf eserini restore ettiği bilgisini veren Arınç, bu eserlerin tekrardan ayağa kaldırıldığını belirtti.