Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) ve Kıbrıs Tiyatro Organizasyonu (THOK) işbirliğinde İki Toplumlu Kültürel Teknik Komitesi’nin destek verdiği Sofokles’in Antigone oyunu 28 Eylül tarihinde Salamis Antik Tiyatro’da gerçekleştirildi.

4 binden fazla Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum’un birlikte yan yana oturarak izlediği Antigone oyunu, Yunanistan Devlet Tiyatroları, Selanik Devlet Tiyatrosu ve Kıbrıs Tiyatro Organizasyonu oyuncularının ortak performansı ile sergilendi.

Oyun dilinin Yunanca olduğu tiyatroda, aynı anda 2 büyük ekranda Türkçe ve İngilizce üst yazıyla oyun izlenebildi.

Oyunun başında MASDER Başkan Yardımcısı Serdar Atai ve Kıbrıs Tiyatro Organizasyonu Başkanı Yiannis Toumazis yaptıkları konuşmalarda barış mesajları verdiler.

 

Atai: Liderler bizim kadar cesaretli olsunlar

MASDER Başkan Yardımcısı Serdar Atai, geçtiğimiz yılki etkinlikte aldıkları güçlü pozitif enerjinin kendilerine bu yıl da Salamis’te yeni bir oyun sergilemede ciddi motivasyon kaynağı oluşturduğunu söyledi.

Serdar Atai, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulma çabalarının devam ettiği şu günlerde, kendilerinin de tabana yönelik yoğun çalışmalarıyla bireyler ve toplumlar arası diyalog ve işbirliğini geliştirmeye, kitleleri mobilize etmeye devam ettiklerini kaydetti.

Atai, tarih boyunca çok toplumlu ve çok kültürlü yaşam bakımından öncülük rolü olan Mağusa’nın birliktelik ritmini yakaladığını, bir başarı öyküsü yarattığını ve adanın diğer bölgeleri için de ilham kaynağı olduğunu gururla ifade edebileceğini bildirdi.

Serdar Atai, “bu akşam bizlerin ve burada bulunan izleyicinin oluşturduğu sinerjiyi, ülkemizin yeni federal bir yapıda yeniden birleştirilmesi için cesaret ve desteğe ihtiyaç duyan liderlerimize ithaf ediyoruz. Bizim kadar cesaretli olsunlar” dedi.

Toumazis: Barış ve saygı köprüleri inşa edelim

Kıbrıs Tiyatro Organizasyonu Başkanı Yiannis Toumazis, etkinlikle Yunanistan Devlet Tiyatrosu, Kuzey Yunanistan Devlet Tiyatrosu ve Kıbrıs Tiyatro Kurumu'nun ortak yapımı sayesinde, antik Yunan şairi Sofokles'in başyapıtı olan Antigone'yi, seçkin oyunculardan oluşan kadrosuyla Stathis Livathinos'un yönetiminde Kıbrıs'ın kültür ve medeniyetinin merkezinde seyretme ayrıcalığına sahip olduğumuzu söyledi.

Yiannis Toumazis, geçtiğimiz yıl, iki toplumu bir araya getirmek üzere kültürel etkinlikler organize etmek ve tanıtımını yapmak amacıyla Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı tarafından oluşturulan iki Toplumlu Kültür Teknik Komitesi'ne en içten teşekkürlerimi sundu.

“Kültürün gücü Rumları ve Türkleri birleştirmeyi başardı”

Salamis Antik Tiyatrosu’nda sergilenen Sofoklis’in “Antigoni” oyunu, Rum basınında da yankı buldu.

Politis gazetesi “Salamis Doldu Taştı” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, kültürün gücünün, güçlü bir antik metinle, Kıbrıslı Rumları ve Kıbrıslı Türkleri birleştirmeyi başardığını yazdı.

Salamis Antik Tiyatrosu’nun, geçen yıl “Hippolytus” oyununda olduğu gibi bu yıl da tüm endişelere ve tartışmalara rağmen ağzına kadar dolduğunu belirten gazete, aralarında Milletvekilleri ve diplomatların da bulunduğu binlerce Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum’un oyunu izlediğini kaydetti.