Ömer KADİROĞLU

Bu ay Alsancak’a bağlı Yeşiltepe köyünde ikamet eden Meryem Tarancı’nın hayat hikayesini dinlemek üzere evine misafir oluyoruz. Aslen Güney Kıbrıs’ın Baf kasabasından olan Meryem Tarancı, 1974 sonrasında Kıbrıs’ın Kuzey’ine geçerek Alsancak’a yerleşmiş. 1972 doğumlu olan Meryem Tarancı Kıbrıs’ın Kuzeyine geçtiğinde henüz iki yaşındaymış. Turizim işleri ile uğraşan bir çiftin çocuğu olan Meryem Tarancı, 1989 yılında evlenmiş ve bu evliliğinden iki erkek çocuk sahibi olmuş. Yıllarca annesi ve babası turizim işleri ile uğraçan Meryem Tarancı çocukluktan beri yoğun bir ilgi duyduğu Ressamlık alanında kendini geliştirmiş ve birçok eserin altına imzasını atmış. 1989 yılında Baf kasabasına bağlı Goloni (Yolüstü) köyünden olan Besim Tarancı ile her ikisinin de çalışmakta oldukları Celebrity Otel’de tanışan Meryem Tarancı tanışmalarının bir yıl sonrasında 1988 yılında Besim Tarancı ile hayatlarını birleştirdi. Uzun yıllar Celebrity otelde çalışan Meryem Tarancı, evlendikten sonra çalışmaktan vazgeçmiş ve ev işleri ile uğraşmaya başlamış. Meryem Tarancı hayat hikayesini bizlerle paylaşmaya şöyle devam ediyor;

“Çizmeye çok küçük yaşta başladım”

Aslen Güney Kıbrıs’ın Baf kasabasından olup 1974 sonrasında Kuzey’e geçerek Alsancak’a evlenen Meryem Tarancı evliliğinin ardından çalışmaktan vazgeçmiş ve ev işleri ilçe uğraşıp çocuklarını büyütmekle meşgul olmuş. Çocuk yaşlardan beri ilgi duyduğu resim sanatı ile de daha sık uğraşmaya başlayan Meryem Tarancı, yüksek öğrenimini ailesinin maddi durumunun iyi olmamasından dolayı tamamlayamamış. Yaklaşık üç yıl önce Girne Anafartalar Lisesi yanında bulunan Pratik sanat okuluna başlayan Meryem Tarancı, amatör olarak başladığı resim sanatı ile profesyonelce ilgilenmeye devam etmiş.

“İşleri bitirip çiziyorum”

Çocukları büyüdükten sonra resim ile daha fazla ilgilenme fırsatı bulan Meryem Tarancı, zamanını boş şeylerle ve ya komşularına giderek kahve içerek geçirmeyi tercih etmiyor. Boş zamanını bir şeyler çizerek geçirmeyi tercih eden Meryem Tarancı, bütün kadınların bir şeyler yapmayı ve kendilerine bu tür alanda uğraş bulmaları düşüncesinde olduğunu da söylüyor. Arkadaşları ile cok olmasa da zaman zaman buluşarak vakit geçiren Meryem Tarancı, daha çok resim çizebilmek için işlerini ve görüşmelerini hızlıca tamamlayarak tuvalin başına geçiyor.

“Her gün yeni bir şey öğreniyorum”

Yağlı boya tekniği ile çalışmayı seven Meryem Tarancı, resim çizmeye ilk olarsak kara kalem ile başlamış ve uzun süre bu teknikle çalıştıktan sonra yağlı boya çizimine geçmiş. Pratik sanat okulunda aldığı eğitimle bildiklerini pekiştiren Meryem Tarancı, halen gitmeye devam ettiği Pratik Sanat Okulunda her gün yeni bir şey öğreniyormuş. Bu nedenle Pratik sanat okuluna devam edeceğini söyleyen Meryem Tarancı, güzel ve rahatlatıcı uğraşlarla meşgul olmak isteyenlerin de bu eğitim merkezine giderek kendilerini geliştirip bir şeyler öğrenebileceğini söylüyor.