35 yıllık tecrübe… Neslinin son ustası…

   1979’da eniştesinin yanında saatçiliğe çırak olarak başlayan Salih Oktay, Gazimağusa’nın suriçinde, müşterilerinin saatlerine hayat veriyor.

   Limasol göçmeni, 7 çocuklu bir ailenin evladı olan sevilen isim Salih Oktay’ı, bölgede tanımayan yok.

   Herkes O’nu “Saatçi Salih” olarak biliyor, tanıyor…

   Merhum gümrükçü Emcet Oktay’ın oğlu saatçi Salih…

   Tarihi Lala Mustafa Paşa Camii’nin yakınlarındaki dükkânında, her türlü saat tamiri ve satışı yapan usta isim, bölge halkına hizmet vermekten büyük gurur ve onur duyuyor.

   Babasını küçük yaşta geçirdiği bir rahatsızlık sonucu kaybeden, Limasol göçmeni saat ustası Salih Oktay, henüz 12 yaşındayken, mesleğe atmış ilk adımını.

   Zor şartlarda büyüyen Salih Oktay, hem eğitimini tamamlamış hem de mesleğin tüm ince ayrıntılarını öğrenmiş.

   Eniştesi Ahmet Taş elinden tutmuş Oktay’ı, uzun yıllar birlikte çalışmışlar. Okul sonrası koşa koşa gidermiş eniştesinin dükkanına… Saat tamir etmek onun için büyük keyifmiş…

 

Kabiliyet işi

   Milletvekilinin, başbakanın, doktorun, hakimin, belediye işçisinin ve daha birçok kişinin, bozulan saatine hayat vermiş…

   Askerliği bitirdikten sonra, evlenip, kendi iş yerini açmış Salih Oktay… Üç çocuğunu da, saat tamir ederek kazandığıyla büyütmüş, okutmuş…

   Halen bu iş yerinde müşterilerine en iyi hizmeti vermek için çaba sarf ediyor.

   Çok çalışarak, bugünlere gelen Salih Oktay, “Saat tamirciliği kabiliyet işidir. Bir sanattır. Herkes yapamaz” diyor…

   Dünyada patlama gösteren Replica marka saatlerin satışında artış yaşandığına değinen Oktay, saatin günümüzde aksesuar olarak kullanıldığına değindi.

   Her türlü saati tamir ettiğini anlatan Salih Oktay, işinde bir numara olduğunu söylenmekten geri kalmıyor.

  

Eski canlılık yok!

   Gazimağusa Belediyesi’nde iki dönemdir meclis üyeliği de yapan Salih Oktay, Kıbrıs genelinde meclis üyeliğinde en yüksek oyu alan isim… Bölgenin sevilen ismi… 

   Dükkanın köşesindeki kaldırımda, iskemlesinde otururken, dostları hep yanında…

   “Mağusa benim için her şeydir, hayatımdır” diyen saatçi Salih, müşteri profilinin zamanla değiştiğine işaret etti ve ekledi:

   “Saat kullanımı artık bir aksesuar oldu. Bayan var 10-20 tane saati var. Her kıyafetiyle bir saat takan bayan var. Erkekler de saat kullanımına önem veriyor. Saat satışının yanı sıra, tamir de sık sık yaptıran var. Kullanım arttıkça talep de artıyor. Çok şükür şikayetimiz yok, halimizden memnunuz.

   Gün geçtikçe sanatkar sayısı azaldı. Bölgede benden başka saat tamir eden yok. Küçük oğlumu, bu konuda yetiştirmek istiyorum. Kabiliyeti var. Bölgede saat ustası büyük ihtiyaç. Benim gibi işine önem vereceğine inanıyorum.

   Ancak, kaleiçi, eski günlerini eski canlılığını arıyor. İlgililer, kale içini canlanması için gerekli tedbiri almıyor! Ülkeye daha çok turist gelmesini sağlamalıyız. Kan ağlayan esnaf, en azından biraz olsun rahatlar.

   Suriçinde eski canlılık olmasa da biz halimizden memnunuz. Suriçine gelmezsek yaşayamayız. Burası bizim hayatımızdır. Geçmişte, birçok banka, polis binası, ünlü markalar suriçindeydi. Tümü dışarı çıkınca, bölgeye uğrayan binlerce insan da dışarıya kaydı.”