Ülkemizin dünyaca ünlü moda ve tasarım sanatçısı Abdullah Öztoprak, Namık Kemal Meydanı’nda 700 yılı aşkın ömründe Mağusa tarihinde birçok olaya şahitlik eden Cümbez Ağacı’nın gözünden sunduğu tarihi gösteri ile kültür-sanat festivalinin açılışına yakışan bir organizasyona imza attı.  

Gazimağusa Belediyesi tarafından bu yıl 21’incisi düzenlenen Uluslararası Mağusa Kültür Sanat ve Turizm Festivali, 1-19 Temmuz tarihlerinde 11 farklı etkinlikte dünya çapında sanatçıların yanı sıra, Türkiye ve ülkemizden sanatçıların katılacağı programına başladı.

Cümbez Ağacı’nın şahitliğinde Kıbrıs tarihi podyuma taşındı

Şehrin anıtsal özellikteki ağacı Cümbez’in şahitlik ettiği tarihin farklı kesitleriyle ilgili temsiliyetlerin yapıldığı gösteride özellikle etkinliğin yapıldığı Venedik Sarayı’nda yaşayan Kıbrıs adasının son Kraliçesi Catherina Cornaro’nun tacının takılması ve alınması sahneleri izleyenler tarafından büyük ilgi gördü. Abdullah Öztoprak'ın özgün besteleri eşliğinde, izleyenleri Mağusa'nın tarihinde büyülü bir yolculuğa çıkaran teatral moda gösterisinde ülkemiz modellerinin yanı sıra İtalyan Oyuncu Debora Franchi ve Fendi Model Benedetta Frucci de sahneye çıktı. Geceyi İtalya ve Avusturya’dan gelen basın da takip etti.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter açılışta yaptığı konuşmada,  21.’sini düzenledikleri festivalin gala gecesinde Gazimağusa’nın ülkemizin kültür sanat başkenti olduğunu tekrar ederek, Gazimağusa’nın tarihi, kültür ve sanatıyla öne çıkan bir şehir olduğunu, bu açıdan Gazimağusa’nın farklı olduğunu, bunun da kendilerine tarihi şehri tanıtma sorumluluğu yüklediğini ifade etti. Arter, geceye yurt dışından gelerek katılan konuklara teşekkür ederek, büyük emek vererek hazırladığı gösteri için ülkemizin sanatçısı Abdullah Öztoprak’a ve organizasyonun yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Moda ve Tasarım Sanatçısı Abdullah Öztoprak oyun sonrasında yaptığı konuşmada,  Magusa tarihini dış dünyaya tanıtmak ve İtalya’nın kültür şehri Roma gibi yeni bir Mağusa yaratmak için hazırladığı projeyi ilk olarak 2013 yılında sahnelediğini ancak gösterinin anlamına uygun olarak Venedik Sarayı’nda ve festival kapsamında yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti. KKTC’de model kadrosunu artırdığını, gösterideki tek müzik dışında tüm bestelerin kendisine ait olduğunu, dünyada kendi besteleriyle sahne gösterisi yapan tek moda tasarımcısının kendisi olduğunu ifade etti.  Kıbrıs adasının son Kraliçesi Catherina Cornaro’nun tacı alınıp geri dönünceye kadar tutkularıyla Mağusa sehrinde . Mağusa tarihinin en önemli noktalarından biri  olan Venedik Sarayı’nda yaşadığını söyledi ve gösteride Catherina Cornaro’nun tacını bıraktığı sırada İtalyan modellere Mağusa’da bıraktıkları kültür mirasını ziyarete gelmelerini beklediğini İtalyanca olarak söylediğini ve bunun çok beğenildiğini söyledi.

Öztoprak, “Tek Şahidi Cümbez’di” gösterisini daha önceki gösterisi Varim Varligim’ı  izleyen  İtalyan basını, Avusturya basını, ayrıca İtalyan Rai TV temsilcisi ve Hürriyet Gazetesi’nin takip ettiğini, esas önemli olanın tarihi Venedik için değeri yüksek olan Mağusa şehrimize kendi tarihlerinde yer almak için iki İtalyan model oyuncu ve aktristin geldiğini söyledi. “Arzum yabancı izleyiciler kadar Mağusa ve KKTC halkına da nasıl değerlere sahip olduğumuzu göstermektir.” diyen Öztoprak, Queens House diye bilinen Catherina Cornaro’nun kaldığı evde görüntü aldıklarını ve yakın zamanda yeni bir çalışma hazırlıkları yaptığını söyledi. Ayrıca İtalya’dan modellerin Kıbrıslı Türk tasarımcı ile çalışmaktan çok keyif aldıklarını, yeni çalışmalarında da yer alacaklarını ve Mağusa’dan çok etkilendiklerini aktaran Öztoprak, esas önemli konunun dünyanın en prestijli dergisi Vogue İtaly Dergisi’nin festivali de dahil ederek gösteriyi yazdığını, kendisinden dünyada extra avangard tarzıyla dikkat çeken Kıbrıslı Türk moda tasarımcısı olduğunun yazıldığını, böyle bir yayında kendisine yer verilmesinin mucize olduğunu, ayrıca defilenin bir gün öncesi İtalyan ulusal yayınlarında gösterinin anlatıldığını aktardı.