Londra’da geçtiğimiz 23 Haziran tarihinde yapılan 2. Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali’nin ardından Konsey'in organize ettiği 3. Kıbrıs Türk Kültür Festivali'de geçtiğimiz hafta gerçekleşti.

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA UK) tarafından düzenlenen Kıbrıs Türk Kültür Festivali’nin üçüncüsü binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. İngiltere’de 300.000 Kıbrıslı Türk yaşadığı tahmin edilmektedir.

Londra’nın Enfield bölgesindeki Donkey Lane’de gerçekleştirilen festivalin davetlileri arasında KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçisi Oya Tuncalı, Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, Milletvekili Iain Duncan Smith ve Joan Ryan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eğitim Müfettişi Fezile Işık, Londra Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Rajesh Agraval, Enfield Belediyesi Lideri Nesil Çalışkan, Belediye başkan yardımcısı Sabri Özaydın, Belediye Meclis Üyesi Ahmet Karahasan, Mete Çoban, Peray Ahmet, Mustafa Çetinkaya, Tolga Aramaz ve Hass Yusuf, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’ten ödül sahibi Dr. Teoman Sırrı, İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Nuriye Mertcan, Kıbrıs Türk İnşaat Mütahitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs Türk Sanayi Odası,Başkan Yardımcısı Atilla Süren, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası yetkilileri de yer aldı. Londra’da faaliyet gösteren 29 Kıbrıs kökenli Türk derneğinin çatı kuruluşu olan Konsey’in başkanı Leyla Kemal açılış kurdelesini protokol ile birlikte kesti.

FESTİVALDE GENÇLER UNUTULMADI

Sırayla Leyla Kemal, Sabri Özaydın, Joan Ryan, Oya Tuncalı, Çınar Ergin ve Rajesh Agraval birer kısa konuşma yaptılar. Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm ve Çevre bakanı Ünal Üstel’in tebrik ve temenni mesajları okundu. Havanın aşırı sıcak olması nedeniyle festivalde ücretsiz pet şişe su dağıtımı yapıldı.

Sunuculuğunu Ayşegül Bıçkıcı, Mustafa Güllü ve Duygu Tağmaç’ın üstlendiği

festivalde, ‘Yanayım Yanayım’ şarkısı ile ünü Kıbrıs ve Türkiye’yi aşan Ali Babutsa, efsanevi rock grubu SOS, Fadıl Topaloğlu eşliğinde Grup Hatıralar, pop müziğinin kraliçesi olarak adlandırılan Peri Aziz, ‘O Ses Türkiye’ finalisti İbrahim Şevki, yetenekli sanatçı Osman Tuğsal ve genç yeteneklerden Yasemin Nafi, müzik ziyafeti sunarken Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu, Hornsey Atatürk Okulu, Waltham Forest Türk Okulu ve Soutgate Atatürk Okulu’nun halk dansları toplulukları da muhteşem bir gösteri sundular. Yazar Osman Balıkçıoğlu da parodi gösterisiyle herkesi kahkahaya boğdu.

Bu yıl ilk kez gençlere yönelik stand kuruldu. Mid Summer Ball’da, aralarında ünlü DJ Ramsey, DJ Fen, J Junior, Mr Jones, DJ Eren ve DJ Celil’in de bulunduğu, İngiltere müzik piyasalarını kasıp kavuran Kıbrıs Türk kökenli 20 DJ ve müzisyen performanslarıyla gençleri coşturdu.

KÜLTÜREL VE SANATSAL MOTİFLER YAŞATILDI

İngiliz polis teşkilatına bağlı Metropolitan Türk Polis Derneği’ninde stand açtığı festivalde katılımcılar her biri değeri on binlerce sterlin üzerinde olan Ferrari, Porche, Lamborghini, Mercedes, Aston Martin, Rolls Royce, Audi, ve Lexus gibi otomobilleri yakından inceleyip fotoğraf çektirdiler. İşitme engelliler için Mustafa Güllü’nün işaret dili kullanması ve lüks otomobil sergisi festivale zenginlik katan yeniliklerdi.

Her zamanki gibi bu seneki festivalde de en beğenilen Kıbrıs yemekleri ve tatlıları, Türk okullarının folklor gösterileri, Kıbrıs Türk dernekleri, sivil toplum önderleri, yazarları ve çeşitli sanat ve spor faaliyetleri aracılığıyla, Kıbrıs Türk kültürüne yeniden gururla sahiplenildi ve tanıtıldı. Çocuklar için yüz boyama, 10 yaş altı ve üzeri için iki adet lunapark açıldı, eşeğe binme gibi aktivitelerin olduğu festivalde, ailece unutulmaz bir gün geçirildi.

Kıbrıs Türkünün kültürel ve sanatsal motiflerini yaşatmak, tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen festivalden elde edilen gelirin topluma hizmet için gereken ‘bir bina’ projesi için Konsey tarafından kurulan vakfa bağışta bulunulacağı ifade edildi.

Saat 11.00’de başlayan festival 20.00’de sona erdi.