Başarılı bir müzecilik çalışmasıyla restore edilen Lüzinyan Evi-Müzesi, Kıbrıs’ın yakın tarihini yansıtıyor


Hasan KARLITAŞ

Tarihi Lefkoşa Surlariçi’nin her bir sokağı, ayrı bir güzelliğe ve değere sahip.

Yenicami Mahallesi’nde yer alan ve Lüzinyan Evi olarak bilinen konak, 15. yüzyılda özellikli bir yapı olarak inşa edildi.

Girişindeki gotik kemer üzerinde, Lüzinyan ailelerine ait armalar bulunuyor. Osmanlılar döneminde, binaya, süslemeli bir ahşap tavan eklendi.

Başarılı bir müzecilik çalışması ile restore edilen yapı, 2019 senesinde, Kıbrıs’ta Ortaçağ, Lüzinyan Dönemini ve Kıbrıs’ın yakın tarihini yansıtan bir müze olarak hizmete açıldı. Ortaçağ’dan günümüze ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkaran olan müze, mesai saatleri içerisinde makul bir ücret karşılığında ziyaret edilebiliyor.
Müzede şu bölümler ziyaret edilebilir:

Bahçe bölümünde Ortaçağ’dan itibaren Bizans, Lüzinyan, Venedik, Osmanlı ve İngiliz Dönemlerini yansıtan duvar resimleri ve canlandırmalar, Bilgi - Tanıtım Odası, Kıbrıs’ın yakın tarihine ait eşyaların sergilendiği Müze Bölümü, Kına Gecesi Odası, Osmanlı Dönemini yansıtan Cumbalı Oda, İngiliz Dönemine ait objelerin sergilendiği oda ve Lüzinyan Dönemine ait yemek odası.
Lüzinyan Evi Müzesi, ziyaretçilerine, Ortaçağ’dan günümüze Kıbrıs tarihi ve Kıbrıs’lı Türklerin yakın geçmişi hakkında fikir verecek samimi bir mekan… Sizleri hem düşündürecek hem de etkileyecek olan Lüzinyan Evi Müzesi, fazlası ile ziyaret edilmeye değer…