Hasan KARLITAŞ

Düşünsenize; Gürültü yok ! Sakinlik ve Huzur var ! Fast Food yok, Slow Food var, zincir restoranlar yerine, Yerel üretim ve doğal yerel tatlar var, Trafik keşmekeşi yok, düzenli yeşil alanlar var, 5 yıldızlı devasa oteller yok, butik oteller var.. .

Yılların koşuşturmasından kaynaklanan yorgunluğa,  kalabalığa  ve gürültüye artık çare var. İşte çare,  Zamanın yavaş akacağı, sade ve hep özlenen, yerel Kültür ve Doğa içerisinde yeni ve huzurlu bir başlangıç.  Citta Slow – Slow City - Sakin Şehir.

Kuzey Kıbrıs’ta ilk sakin şehir olma başarısını yakalayıp, uluslararası cittaslow ağına üye olmayı başaran, Yeni Boğaziçi Belediyesi’nden sonra, iki belediye daha bu ağa dahil olmak için çalışmalarını hızlandırdı. Batı bölgesindeki Lefke ve doğuda ise Mehmetçik, 2015 yılı içerisinde ‘ Cittaslow’ olacağız hedefi ile çalışmalarını hızlandırdı.

Citta Slow nedir?

İtalyanca Citta (şehir) ve İngilizce Slow (yavaş) kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan, Cittaslowyavaş şehir veya Sakin şehir’ anlamında kullanılıyor. Citta Slow’un ana amacı, acele etmeden her şeyi doyasıya ve tadında, geçmişin getirdiği tarihsel kültürel ve çevresel mirası hissederek, daha insani, daha çevreci, düne bugüne ve gelecek nesillere saygılı olarak yaşamaktır. Yaşadığınız kenti, orada yaşayan veya ziyarete gelen insanları önemsemek, çevreyi korumak, yerel özellikleri ve ürünleri öne çıkarmak, tüm şehirlerin aynılaşmasına karşı çıkmak ve her bir şehri kendi özgünlüğü ile desteklemek bu düşüncenin temelini oluşturmaktadır.

Fast Food yerine  Slow Food  

Yavaş Şehircilik (Citta Slow) gelişimi, 1999 yılında İtalyada kurulan Cittaslow Birliği ile  dünyada yükselen bir akım halini almıştır.  ‘’ Fast Food’a karşı Slow Food ‘’  sloganı ile, İtalya’da başlayıp tüm dünyaya yayılmaya başlayan,Yavaş şehirler (citta slow) kendine özgü yerel özelliklerin ön plana çıktığı bir gelişim modelidir.  Yerel ürünler, el sanatları, kültürel öğeler, yöresel restoranlar, bozulmamış doğa manzaraları, insan dokusu, sanatsal mekanlar, küçük pansiyon tarzındaki oteller ; eski zamanların nostaljisini yaşamak isteyenler için çok uygun alternatifler sunuyor. Yeni ve alternatif bir yaşam’ın felsefesi citta slow kriterleri ile paralellik taşımaktadır. Çünkü Citta Slow aslında bir düşünme yöntemidir. Dünya genelinde 28 farklı ülkeden 180 şehir bu ağa üyedir.

Lefke ve Mehmetçik belediyelerine bu yolda başarılar dilerim…