Zorkun TAŞER

 

Dünyanın en küçük fil biblosunu yapan Sedat Akkoyun, 42 senedir yaptığı cam sanatını anlattı. Nerdeyse 7 gün 24 saat Bellapais’deki dükkanında bulunan ve sanatı ile uğraşan KKTC’deki tek cam sanatçısı Akkoyun, adamızdaki sanatçılara canı gönülden sahip çıkılmasını istediğini dile getirdi.

 

 

“Beş yıl çıraklık yaptım”

1968 yılında, babası da bir cam sanatçısı olan Akkoyun, babasının yanına çırak olarak girer. 5 yıl boyunca çıraklık yapan Akkoyun, bu süre zarfında hiç ocak önüne geçmemiş ve sürekli gözlem yaptığını dile getirdi.

Akkoyun, “Amcamlar, babamla beraber çalışıyordu ve ben onların iş yaparken el hariketlerini, camı tutuşlarını ve tekniklerini çıraklık yaptığım sürece gözlemledim.” şeklinde çıraklık evresini dile getirdi.

5 yılın ardından ustaların kendisine cam eritme tekniğini öğrettiğini söyleyen Akkoyun, daha sonra küçük figürler üzerinde çalışmaya başladığını anlattı.

 

“İşin temeli fil yapımıdır”

5 yıllık çıraklık döneminden sonra teknikler üzerinde çalışmaya başlayan Akkoyun, yedinci senesinde ilk fil figürünü yaptığını söyledi.

Akkoyun, “Bu işin temeli fil yapımıdır. Fil figüründe her türlü el ve kol hareketini yapabiliyoruz. Her figürün ayrı bir kol hareketi vardır fakat fil figürü yapımında bütün figürlerin hareketleri vardır. Fil yapabildikten sonra diğer figürlere geçilir, işin temeli fildir.” dedi.

 

 

“Almasalar da hayranlıkla izliyorlar”

Kullandığı camlar arasından swarovski, yerli camlar ve murano olduğunu söyleyen Akkoyun, Swarovski kristal camının diğer camlar ile renklendirilebildiğini, bir tek, yerli cam ve muranoyla birleştirildiği zaman çatlama yapmadığını belirtti.

Çalışma yaptığı sürece turistlerin epeyi bir ilgi gösterdiğini belirten Akkoyun, “alışveriş olmasa da hayranlıkla izliyorlar.” dedi.


En fazla ilgi fil figürüne

İnsanların en fazla uğur getirdiklerine inandıkları fil figürlerine ilgi duyduklarını ifade eden Akkoyun, bunun dışında yunus balığı, kedi, köpek gibi sevimli hayvanlara talep olduğunu söyledi.

Akkoyun, “7 tane fil dilek fillerini, tek fil ise şansı sembolize eder.” dedi ve ufak bir fili 5 dakika için yaptığını ifade etti.

İnsanların kendilerine ait kedi kopeklerin resimlerini getirerek figürlerini istediklerini söyleyen Akkoyun, birebir ayni olmasa da figürleri çıkarabildiğini belirtti.

“Siyasetçilerin ilgisinden memnunum”

Dünyanın en küçük fil figürünü yaptığını söyleyen Akkoyun, Kıbrıs adasının tanınmamasından dolayı Guinness Rekorlar Kitabı’na müracaat yapamadığını ve bu nedenle Guinness Rekorlar Kitabı’na giremediğini dile getirdi.

KKTC’deki birçok televizyon programına konuk olduğunu belirten Akkoyun birçok canlı yayında da sanatını sergilediğini ve figürler yaptığını ifade etti.

Eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, İrsen Küçük’ün, Derviş Eroğlu’nun, Girne Belediyesi eski, yeni Başkanlarının kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Akkoyun, bu ilgiden memnun olduğunu dile getirdi.