Hasan KARLITAŞ                           

Geçtiğimiz ay Güzelyurt Belediyesinin düzenlediği Tiyatro Günleri vasıtası ile Zalihe Susuzlu Tiyatro Ekibi tarafından, Güzelyurt’ta sahnelenen ‘’ Ananın Planı ‘’ isimli oyunu, çok istememe rağmen izleyememiştim. Ancak ardından, Lefke Belediyesinin katkıları ile Lefke  AKM’de oynanacağını öğrendiğim ve hakkında çok şeyler duyduğum oyunu,  bu sefer kaçırmamalıyım düşüncesi ile ailemle birlikte izlemeye gittik.

İyi ki de gitmişiz.  Açıkçası oyunu izlemeden önce, herkeste olan önyargı bende de vardı. ‘’ Ananın Planı ’’ ismi tiyatro oyunu ve Zalihe Susuzlu ismi yan yana geldiği zaman tamamıyla komedi ve güldürü ağırlıklı bir oyun izleyeceğiz düşüncesiyle salondaki yerimizi aldık.

Lakin, durum hiç de öyle değildi. Oyuna giden seyirciyi, tiyatro gösterisi boyunca, beklentisinin çok üzerinde,  son derece derinliği olan bir oyun senaryosu ve etkileyici bir oyunculuk ile karşılaşıyor... ‘Ananın Planı’ isimli etkileyici tiyatro oyunu, kısa bir süre sonra  Londra’daki tiyatro severlere buluşacak...

 

Ülkemiz Kıbrıs’ın hem güldüren hem de hüzünlendiren hikayesi

Kıbrıs seyircisinin nabzını çok iyi tutan, bir senaryo ile kurgulanan ‘Ananın Planı’’ oyunu, daha başlar başlamaz başarılı bir bütünleşmeyle seyirciyi, iki saat boyunca yörüngesine alarak, tempoyu hiç düşürmeyen bir akışkanlıkla ilerliyor…

Konu aslında çok tanıdık ve bizden. Tiyatro kurgusu, Kıbrıs’lı ortalama bir ailenin gündelik yaşamı üzerine oluşturulmuş.  Gündelik yaşamına devem eden aile, Kıbrıs Sorunu ne zaman bitecek, çözüm ne zaman olacak ? diye, gündelik konuşmalarına devam ederken, hiç beklenmedik bir anda sınır kapılarının açıldığını ve karşılıklı geçişlerin başladığını öğrenir. Kıbrıslı Rumlar kuzeyde kalan evlerini ve hatıralarını ararken, Kıbrıslı Türkler de güneyde kalan hatıralarının peşine düşer. Oyun, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünden 30 sene sonrasını, bir başka deyişle sınırlar açıldıktan hemen sonra, Baf’taki evlerini ziyarete gitmeye karar veren ailenin  traji komik gibi görünse de,  satır aralarında son derece duygu yüklü hikayesini anlatıyor. Tiyatral performans esnasında, insanları gözlemliyorum.  Bir dakika önce kahkahalarla gülen insanların, bir dakika sonra gözlerinin dolu dolu olduğu, tüylerinin adeta diken diken olduğu anlara şahitlik ediyorum. Bende aynı duygular içerisine bürünüyorum.

Oyun iki toplumun yaşadığı ortak acıları seyircinin anlayacağı dilden anlatıyor… Akdeniz’in yarım adasının yarım kalan hikayeleri…

Bir yandan çok eğlendiriyor, öte yandan da alışılmadık bir şekilde hüzünlendiriyor…

 

 Zalihe Susuzlu: Ne olur herşeyin özünde sevgi olsun

16 kişilik bir ekip tarafından sahneye konan oyunda seyirci zaman zaman güldü zaman zamansa geçmişte yaşadığı olayları hatırlayıp hüzünlendi. Ülkemiz tarihinin dönüm noktalarından bir kesitin tiyatro sahnesine uyarlanışını izleyen tiyatroseverler oyunun bitiminde,  oyuncuları ayakta alkışladı.  

Kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip oyunda,  Zalihe Susuzlu Ercan, Fatoş Hürdoğanoğlu, Eda Türkeş, Ece Halkın, Sezal Acaroğlu, Hanife Olurcan, Aygün Kencer, Koray Olurcan, Sertunç Beyzadeoğlu, Muhit Bilgehan, Engin Kürşat rol alırken ve oyunun efektleri ise Kadircan Ercan tarafından gerçekleştirildi.

Yeni Erenköy’den, Lefke’ye çeşitli sahnelerde oynanan ‘’Ananın Planı’’, bu sezonki misyonunu yerini getirdi.  Oyun,verdiği, barış mesajları ile de dikkat çekiyor. ‘’Ananın Planı ‘’,  her Kıbrıslı’nın izlemesi gereken bir oyun…

Oyunun finalinde, ‘’ Ne olur Herşeyin özünde sevgi olsun ‘’ diyen  40 yıllık tiyatrocu Zalihe Susuzlu. Sahnelerde geçen 40 senenin tecrübesini ekibine de yansıyarak, en ince noktasına kadar maharetlerini sergiliyor…

Güldürürken, hüzünlendirebilen ve  bu duygu değişimini sahnede yaşayıp, yaşatan, Zalihe Susuzlu Tiyatro Ekibine, çıkacakları tüm sanatsal yolculuklarda üstün başarılar dilerim…

Gülen İnsan Fotoğrafları : Funda Onar Türkeş