Nermin Başdoğrultmacı Yeniboğaziçi’nde ikamet eden, sakin yaşam ve slow food gönüllüsü el emeği ve göz nuru ile kendi ürettiği kabaklara hayat veren bir değerimiz.

 “Bence Cittaslow gerek şehirlerin, gerek köylerin, yerel değerlerinin korunup, geliştirilmesidir. Ülke olarak, cittaslow markasına sahip çıkıp değer vermeliyiz.”

 

Hasan KARLITAŞ    

Lefkoşa’da geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen, Üretim Kooperatifi Genel Kurulu esnasında Nermin Başdoğrultmacı Kandili ile yüzyüze tanışıp, biraz sohbet etme şansını yakaladık.

Gülen yüzüyle, “Size bir Cittaslow kabağı hediye etmek istiyorum” diyen Nermin Hanımın çalışmalarını, uzun zamandır facebook’tan ve daha önce gazetelere konu alan haberlerden biliyorduk.

Nermin hanım, Lefke ve Mehmetçik gibi uluslararası Cittaslow üyesi olan Yeniboğaziçi’nde ikamet eden, sakin yaşam ve slow food gönüllüsü önemli bir değerimiz.

“Üretmeyi çok seviyorum”

2013 yılından beri üretim yapan Nermin hanım, son dönemlerde almış olduğu projeler ile kendi atölyesini de kurmuş durumda. Kendi kabaklarını kendisi yetiştiriyor. Bu sanatı öğrenmek isteyenlere büyük bir içtenlik ve samimiyetle yardımcı olabileeğini belirtiyor.

El emeği ve göz nuru ile kendi ürettiği kabaklara hayat veren Nermin hanımın, ürettiği kabakları görüp de beğenmemek mümkün değil. Çünkü, her biri  ayrı bir emek, estetik ve işçilik eseri.

“Kültürümüzü yarınlara taşımalıyız”

Nermin hanım ile yapmış olduğumuz, hepimizin içerisinden dersler çıkarması gerektiğini düşündüğümüz sohbetimizden geriye kalanları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 

·      Kabak ve el sanatlarına merakınız nasıl başladı?

Kabakla olan merakım, 2013 yılında bahçeme tohumlarını ekmekle başladı.

El sanatlarına olan ilgim ise, annemin terzi olmasından dolayı, küçük yaşlarda başladı. Ne zaman elinde işi ile birini görsem, hemen yanına gider, izler ve nasıl yapıldığını sorardım.

·      Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?

Su kabağı işini 2013 yılından beri yapıyorum. Ancak ticari boyutunu 2016 yılından beri yapıyorum.

·      Kuzey Kıbrıs’ta kadın girişimciler ve el sanatlarına ilgi ne durumda? Bu konuda insanlar nasıl teşvik edilmeli?

El sanatlarımız unutulmaya yüz tutmuş olsa da, onları canlandırmak bizlerin elindedir. Kültürümüzü yarınlara taşımak için bu gibi işleri yapan kadın girişimcilerin desteklenmesi ve her zaman teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ben de bir kadın girişimciyim. Başaramama korkusu hiçbir zaman denemeye engel olmamalıdır düşüncesiyle, nasıl yapabilirim, nasıl başarabilirim diyerek devletin açtığı KOBİGEM Girişimcilik Projesi 2016’ya katıldım. Eğitimlerden geçtim ve şu an bu projenin bir parçasıyım. Sevdiğim işi yaparak başarmak çok güzel bir duygu.

Üretim ve tüketimin olması için bu gibi el sanatları ile uğraşanlara, geliştirmek isteyenlere, teşvikler her zaman olmalıdır. Bu zinciri güçlendirir. Başta devlet, belediyeler, kooperatifçilik, kuruluşlar, eş, dost, akraba desteği olmalıdır.

           Cittaslow sizce nedir?

Bence Cittaslow gerek şehirlerin, gerek köylerin, yerel değerlerinin korunup, geliştirilmesidir. Ülke olarak, cittaslow markasına sahip çıkıp değer vermeliyiz.

·      Üretim ile Cittaslow ilişkisi sizce doğru temel mi?

Yerel üretim ile Cittaslow doğru temeldir. Sürdürülebilir bir yerel kalkınma modelidir. Sonuç olarak yavaş şehirler, üreten ve yerele değer veren yerler olmak durumundadır.

·      Çalışmalarınızda hangi motifleri kullanıyorsunuz?

Gerek kültürel, gerekse günümüze uyarlanmış modern tarzda, çok çeşitli motifler çalışıyorum. Üretmenin sınırı yok.

·      Merak edenlere ders veriyormusunuz?

Merak edenlere ya da öğrenmek isteyenlere Yeniboğaziçi’nde ufak çaplı hobi atölyemde ders veriyorum. Bana 0548 866 42 99 numaralı telefondan ulaşırlarsa yardımcı olabilirim.

Cittaslow kabağı

Cittaslow (sakin şehir) logosu salyangozu (garavolli) kabak üzerine çalışan Nermin hanım, bu anlamda da güzel bir farkındalık yarattı.
Yaşadığımız çağın koşullarında, hiç tartışmasız en büyük ihtiyacımızın, biraz yavaşlayıp her şeyi tadına yaşayarak, yerel üretip yerel tüketmek olduğuna inanıyoruz. Sakinliğin getirdiği huzurun değeri paha biçilmez...
Üretim yolculuğunda, Nermin  Başdoğrultmacı Kandili’ye kalıcı başarılar dileriz...