North Cyprus UK

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs salgının baş göstermesiyle uygulanan sosyal izolasyon döneminde, sanatçılar da çalışmalarını evlerinden sürdü. Kıbrıslı piyanist ve besteci Hüseyin Kırmızı, yaşanan bu zorlu süreçte daha fazla ilham geldiğini vurgulayarak, “müzik yaparak insanların moralini yüksek tutma hevesim artmış durumda” dedi.

Kıbrıslı müzisyen Hüseyin Kırmızı, izolasyon günlerinde sürdürdüğü sanat çalışmalarını North Cyprus UK ile paylaştı.

Kıbrıs’ta ‘Japon’ lakabı ile tanınan piyanist ve besteci Hüseyin Kırmızı, eşi ve 2 çocuğu ile birlikte yaşadığı evinden müzik çalışmalarını sürdürüyor.

Japon’un farklı tarzlarda iki albümü bulunuyor. İki başarılı albümün yanı sıra, Kıbrıs’ta birçok eğlence mekanında sahne almış bir isim…

Üçüncü albüm pandemiye takıldı

North Cyprus UK’e konuşan Japon, 12 eserden oluşan üçüncü albümünü de bitirdiğini ancak pandeminin patlak vermesi ile sponsor arayışını tamamlayamadığını anlattı.

Japon üçüncü albümü ile ilgili şu bilgileri verdi:

“İzolasyon süreci öncesinde atmak üzere olduğum adımlar aslında biraz ilginçti. Bildiğiniz gibi iki farklı tarzda iki albümüm var.

Geçtiğimiz yıl ise üçüncüsüne başlamıştım. Bu seferkinde de yine farklı bir tarz yapacaktım, temel fikir aslında şu şekilde ortaya çıktı. 

Müziğin anlatım gücünü kullanarak bir hikayeyi dinleyenlere melodiler ile anlatmayı, onları farklı bir zamana ve olaylar zincirine götürmeyi planlamıştım. Fakat elimde güçlü bir hikaye de olması gerekiyordu.”

“Bir kitap ve kitaba ait 12 eser hazır”

“Bu projenin nasıl olması gerektiğini düşünürken, aklıma hikayeyi yazmak geldi. Önceleri müziği bestelemek için küçük bir öykü ile başladığım hikaye, sonrasında oldukça ilginç,  eleştirel, aynı zamanda mantıksal paradokslar içeren bir kitaba dönüştü. Yaklaşık dokuz ay içerisinde kitap ve kitaba ait 12 eserden oluşan albümü bitirdim.

Son aşamaya geldiğimizde, yani sponsor, maddi destek arayışı içerisine gireceğimiz zamanlarda ise pandeminin patlak vermesi beni gerçekten çok üzdü.

Biliyorsunuz ki ülkemizde gerçek sanata verilen değer içler acısı durumda. Her üretimimizde, dünyayı yakalayalım derken önümüze maalesef maddi ve manevi engeller çıkıyor.

Buradan da sizin aracılığınız ile sanat severlere seslenmek istiyorum. İmkanı olanların bana ve diğer üreten müzisyenlere, ressamlara, edebiyatçılara destek çıkması mutluluk verir.”

“Her fırsatta üretip insanların beğenisine sunuyorum”

İzolasyon sürecinde mümkün olduğunca evden çıkmamaya özen gösterdiğini anlatan Japon, kendini, eşini ve çocuklarını sosyal yaşamdan izole ettiğini kaydetti.

Evde iki çocuğu olduğunu ve bu yüzden stüdyosunda çalışmalarını sürdürmekte zorlandığını belirten Japon, buna rağmen her fırsatı değerlendirdiğini anlattı.

Japon, sözlerini şöyle sürdürdü:

“En küçük boş vaktimi iyi bir şekilde değerlendirip bu zorlu süreçte yine birşeyler üretip insanların beğenisine sunuyorum.

Aslında bu gibi durumlarda ‘ilham’ dediğimiz şeyin daha yoğun olduğunun farkına vardım ve müzik besteleyip veya yorumlayıp insanların da moralini yüksek tutma hevesim de artmış durumda.

Üretebilmek koşullara bağlıdır. Tedbir amaçlı evde vakit geçirdiğimiz bu günler şu anda sanatıma olumlu veya olumsuz bir etki yapmadı. Ama ilham alabileceğim konuların ve duyguların çok fazla olduğunu anladım. Koşullar el verdiği zaman güzel eserler üretebileceğimi düşünüyorum.”

“Ev konserlerimizi sosyal medya aracılığıyla paylaşıyoruz”

Lefkoşa Belediye Orkestrası’nda da yer alan Japon, burada da sezon öncesi planlanan programı uygulamaya çalıştıklarını belirtti.

Japon, Covid-19 nedeni ile orkestranın konser etkinliklerinin iptal edildiğini ama programa sadık kalarak konserleri evde çaldıklarını ve sosyal medya aracılığı ile insanlarla paylaştıklarını aktardı.