Halk Sanatları Enstitüsü (HASDER)’in, Gazimağusa’daki atölyesinde, Kıbrıs’a özgü desen ve motiflerin kullanıldığı el sanatları üretiliyor.

Tarihi sur içindeki, Behrampaşa Sokak’taki 200 yıllık bir evde, Hülya Ezel’in idareciliğini yaptığı atölyede, haftanın üç günü, gruplar halinde gün boyu kurs veriliyor.

   Hülya Ezel’in talebiyle açılan atölye, 2005’ten beridir faaliyette.

   Atölyede, el sanatlarımız arasında önemli bir yere sahip olan ahşap oymacılıkla ilgili Zeki Akkuş, ahşap mozaikle ilgili Leyla Khoshamoura ve  Hülya Ezel onlarca kişiye eğitim veriyor.

   Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının da tamir edilip, yeniden hayat verildiği atölyede, 25’e yakın kişi kurs alıyor.

   North UK’e konuşan Hülya Ezel, atölyede, Kıbrıs’ta yaşamış ve halen yaşamakta olan toplumlara ait kültür değerlerini gelecek kuşaklara taşıyabilmek için canla başla çalıştıklarını söyledi.

   Hülya Ezel, atölyede, koza işi, seramik, ahşap oymacılığı, ahşap mozaik, dekoratif süslemeler gibi birçok iş yapıldığını belirterek, ahşap işlerin de tamiratının yapıldığını sözlerine ekledi.

   Günümüze taşınan motif, renk ve figürlerin aslına uygun olarak üretim yapıldığını kaydeden Hülya Ezel, “Atölyede, sandıklara, seyfollar ve daha bu gibi birçok el işi yapılırken, geleneksel

 teknikler kullanılıyor”dedi ve meraklılarını atölyelerine davet etti.

   Turistik el yapımı hediyelik eşya üretilen atölyede, ürünlerin sergilenip satıldığı bir de teşhir salonu var.