.Kıbrıs kültürüne özgü, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları Halk Sanatları Enstitüsü (HASDER)’de hem üretiliyor hem de öğretiliyor. Lefkoşa surlar içinde bulunan bu mekanda, geleneksel el sanatlarımız yeniden hayat buluyor.

Lefkoşa surları içinde çok önemli turistik ve tarihi bir mekan olan Ayasofya(Selimiye) Cami yanında yer alan ve restore edilmiş tipik bir İngiliz mimarisi örneği olan binada faaliyetlerini yürüten Halk Sanatları Enstitüsü( HASDER)’de turistik el yapımı hediyelik eşya üreten atölyeler ve bu ürünlerin sergilenip satıldığı bir teşhir salonu yer alıyor. Geleneksel el sanatlarımız arasında önemli bir yeri olan Ahşap Oymalı Ev Mobilyası ve Ahşap Oymalı Ceyiz Sandığı üretimi, Sele-sesta ve Örgü İşleri, Geleneksel El Dokuması Kumaş üretimi, İpek Böceği Kozası İşleri, Geleneksel Kostüm ve Nakış İşleri Enstitü atölyelerinde tümüyle Kıbrıs’a özgü geleneksel teknikler kullanılarak üretiliyor.

Kurslar düzenlenerek eğitim veriliyor

HASDER, Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi aracılığı ile Amerika Birleşik Devletleri halkı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından sağlanan hibe ile desteklenerek kuruldu. HASDER’e ait kar amacı gütmeyen bir sivil toplum işletmesi olan Halk Sanatları Enstitüsü, Kıbrıs’a özgü renk, desen ve motiflerin kullanıldığı el sanatlarını üretmeyi, sergilemeyi, satmayı ve bu alanda kurslar düzenleyerek yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Unutmaya yüz tutmuş sanatlar yeniden canlandırıldı

2000 yılından beri ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durmayı başaran ve kar amacı gütmeyen bir sivil toplum işletmesi olarak dikkat çeken Halk Sanatları Enstitüsü, Kuzey Kıbrıs’ta en çok ihtiyacı hissedilen el yapımı, geleneksel el işlerini yeniden topluma ve ekonomiye kazandıran bir kurum olarak tanınıyor. Halen 8 profesyonel personel çalıştıran, ayrıca kırsal kesimden 17 ev kadınına fason işler yaptıran ve yönetiminde gönüllülerin görev yaptığı bu işletme, özellikle unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yeniden canlandırarak topluma ve gelecek nesillere kazandırmak için çalışıyor. Bu çerçevede meslek kazandırma kursları düzenleyerek son üç yılda kadın ve erkek yaklaşık 500 kişiye ahşap oymacılık, ahşap eskitme ve boyama, geleneksel el dokuması, sele-sesta yapımı, ipek böceği kozası pano yapımı ve dantel-nakış teknikleri konusunda eğitim verildi.

Turistik eşya olarak da satılıyorlar

Enstitü atölyelerinde geleneksel üretim teknikleri kullanılıyor. Yüzyıllar öncesinden günümüze taşınan motifler, renkler ve figürler de aslına uygun olarak üretimi yapılan eşyaların üzerinde kullanılıyor. Geçmişte günlük hayat içinde farklı işlevleri olan bu eşyaların, günümüzde dekoratif amaçlı veya modern yaşam tarzına uygun farklı kullanım alanlarında kullanılacak biçimde hazırlanmaları için çaba gösteriliyor. Enstitü’de üzerinde önemle durulan bir diğer üretim alanı da ülkemizde büyük eksikliği olan ve yerel karakteri yansıtan turistik ve hediyelik eşya üretimidir. Minyatür boyutlarda ve aslına uygun renk ve motifleri taşıyan el yapımı bu eşyaların, çeşitlerini artırmak için yoğun bir çaba harcanıyor.