Okan Dağlı’nın 5. kitabı olan “Medeniyetlerin Kesiştiği Kent Mağusa” Havadis Yayınlarından çıktı. Bu kitapla beraber son 3 yılda Dağlı, “Sokak Sokak Mağusa” ve “Geçmişten Geleceğe Mağusa” kitaplarından sonra, Mağusa üzerine 3. kitabını yayınlamış oldu.

Kitapta Mağusa’nın çokkültürlü yapısı üzerine vurgu yapılmaktadır. Mağusa bölgesinde Suriçi kale kenti ile beraber Maraş, Salamis ve Enkomi antik kentlerinin yaklaşık 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olup, birçok uygarlığa, dine ve ulusa ev sahipliği yaptığını anlatan kitap, bu yerleşim bölgelerinin, bir yapbozun parçaları gibi medeniyetlerin buluştuğu bir coğrafyayı oluşturduğu üzerinde durmaktadır. Bu yapbozun (puzzle) parçalarından birinin eksikliği kentin bütünüyle geleceğine olumsuz bir etki yaptığını anlatan kitap, son 40 yılda bu parçalardan bir olan Maraş’ın eksikliğinin kentin bir yanının eksik kalmasını yol açtığını vurgulamaktadır. Bu yılın ayrıca Mağusa Suriçi kentinin de 2300. kuruluş yıldönümü olduğu üzerinde durulmakta ve kale kenti ile ilgili geniş bir özgeçmiş sunulmaktadır.

Dağlı, son kitabında çeşitli yazar ve akademisyenlerin de yazılarına yer vermekte ve şöyle demektedir:  “İşte böyle bir kente karşı sorumluluğumuzu yerini getirebilmek, onu kendi insanımıza biraz da farklı bir bakış açısıyla anlatabilmek için, bu kentin sevdasıyla eline kalem almış, kafa yormuş değerli insanlarımızın, yazar ve akademisyenlerimizin de yazılarına kitapta yer verdim. Akademisyen Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı, Y.Doç. Dr. Taçgey Debeş, Y.Mimar Esra Akbil; Yazar Eşref Çetinel, Ertan İnce ve Senarist Çiğdem Mazlum’un, gerek araştırmalarını gerekse anı ve dökümanter film senaryolarını okuyacaksınız.”

Kitapta Mağusa bölgesini yansıtan birçok fotoğrafa da yer verilmiştir.

Kitap tüm kitapçılarda satışa sunulmuştur.

Yazarın Mağusa üzerine yazdığı 3 kitabı dışında, “Kıbrıs’ta Çözümün Şifresi” ve “İki Toplumlu Futbolcular” isimli kitapları de mevcuttur. “İki Toplumlu Futbolcular” kitabı Mart ayı içinde Güney Kıbrıs’ta Yunanca olarak da yayınlanacaktır.