KIBRIS TÜRK KÜLTÜRÜ VE SANATI TANITILDI… Londra’da UK Turkish Cypriot Trust’ın organizesiyle düzenlenen ‘2. Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali’ ile İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından yapılan “3. Kıbrıs Türk Kültür Festivali”ne binlerce kişi katıldı. Buram buram ‘Kıbrıs’ kokan her iki festivalde, Kıbrıs Türk kültürü ve sanatı tanıtıldı. Ünlü isimlerin sahne aldığı festivalde, Kıbrıs halk dansları gösterileri de herkesi coşturdu.

ZİYNET SALİ KONSERİ MEST ETTİ… UK Turkish Cypriot Trust’ın düzenlediği ‘2. Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali’nde “Kelebekler Müzik Grubu”, “Serel Yarelli”, “Major Band”, “Kıbrıs Dörtlüsü”, “Şifa”, “Mehmet Raif” ve “Ata Kaya” ile ünlü sanatçı, Kıbrıslı Türk Ziynet Sali konser verdi. İseyin ve Hacer’in sergilediği oyunu hayranlıkla izleyen halk, Osman Balıkçıoğlu ve Karpasia Kemal Deveci’nin gösterisiyle kahkahaya boğuldu.

GRUP SOS VE İBRAHİM ŞEVKİ, HERKESİ COŞTURDU… İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA UK) tarafından düzenlenen “3. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’nde Ali Babutsa, efsanevi rock grubu SOS, Fadıl Topaloğlu eşliğinde Grup Hatıralar, pop müziğinin kraliçesi olarak adlandırılan Peri Aziz, ‘O Ses Türkiye’ finalisti İbrahim Şevki, yetenekli sanatçı Osman Tuğsal ve Yasemin Nafi müzik ziyafeti sundu. Yazar Osman Balıkçıoğlu parodi gösterisiyle herkesi kahkahaya boğdu, İngiltere müzik piyasalarını kasıp kavuran Kıbrıs Türk kökenli 20 DJ ve müzisyen performanslarıyla gençleri coşturdu.

Kıbrıs kültürü Londra’da festivallerle yaşatılıyor. Kısa aralıklarla düzenlenen ve Kıbrıs kültürünün ve sanatının tanıtıldığı, anıların yad edildiği iki ayrı festivale, binlerce kişi katıldı.

İlk festival, UK Turkish Cypriot Trust’ın organizesiyle ‘2. Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali’ olurken, kısa süre sonra İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA UK) tarafından “3. Kıbrıs Türk Kültür Festivali” yapıldı.

‘Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat

Festivali’nde Ziynet Sali konseri

UK Turkish Cypriot Trust’ın organizesiyle bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali’ muhteşem bir atmosferde gerçekleşti. Kuzey Londra’daki Lee Valley Athlentics Centre’de düzenlenen festivale, yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Festivale Labour Party Enfield Milletvekili Bambos Charalambous, Edmonton Milletvekili Kate Osamor, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, TC Londra Konsolosu Çınar Ergin, Enfield Belediye Lideri Nesil Çalışkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Kelebekler Müzik Grubu”, “Serel Yarelli”, “Major Band”, “Kıbrıs Dörtlüsü”, “Şifa”, “Mehmet Raif” ve “Ata Kaya”nın sahne aldığı festivalin büyük sanatçısı, çalışmalarına Türkiye’de devam eden Kıbrıslı Türk Ziynet Sali’ydi. İseyin ve Hacer’in sergilediği oyunu hayranlıkla izleyen halk, Osman Balıkçıoğlu ve Karpasia Kemal Deveci’nin gösterisiyle kahkahaya boğuldu.

Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali Koordinatörü Nafiya Horozoğlu, 2018 yılında gökkuşağı gibi farklı renklerden, görüşlerden ve kesimlerden oluşan köklü derneklerin bir araya gelmesiyle kurulan UK Turkish Cypriot Trust’ın bugün ise renklerini artırıp, gençlerle aydınlanarak yola devam ettiğini söyledi.

Festivale yaklaşık 20 bin kişinin katıldığına dikkat çeken Horozoğlu, festivalin ticari kazanç amacıyla değil, gençleri kazanmak için düzenlendiğini ifade etti. Horozoğlu, Kıbrıslı gençlerin kültür ve kimlikleri hakkında donanım sahibi olmaları, kültürlerini tanıyıp, yaşatmalarını istediklerini vurguladı.

Kıbrıs Türk Kültürü

Festivali’nde ünlüler geçidi

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA UK) tarafından düzenlenen Kıbrıs Türk Kültür Festivali’nin üçüncüsüne binlerce kişi katıldı.

Festivalde en beğenilen Kıbrıs yemekleri ve tatlıları, Türk okullarının folklor gösterileri, Kıbrıs Türk dernekleri, sivil toplum önderleri, yazarları, çeşitli sanat, spor faaliyetleri tanıtıldı.

Kıbrıs Türkünün kültürel ve sanatsal motiflerini yaşatmak, tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen festivalden elde edilen gelir, topluma hizmet için gereken bina projesi için Konsey tarafından kurulan vakfa bağışlandı.

Londra’nın Enfield bölgesindeki Donkey Lane’de gerçekleştirilen festivalin davetlileri arasında KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçisi Oya Tuncalı, Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, Milletvekili Iain Duncan Smith ve Joan Ryan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eğitim Müfettişi Fezile Işık, Londra Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Rajesh Agraval, Enfield Belediyesi Lideri Nesil Çalışkan, Belediye başkan yardımcısı Sabri Özaydın, Belediye Meclis Üyesi Ahmet Karahasan, Mete Çoban, Peray Ahmet, Mustafa Çetinkaya, Tolga Aramaz ve Hass Yusuf, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’ten ödül sahibi Dr. Teoman Sırrı, İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Nuriye Mertcan, Kıbrıs Türk İnşaat Mütahitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Başkan Yardımcısı Atilla Süren, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası yetkilileri de yer aldı.

Londra’da faaliyet gösteren 29 Kıbrıs kökenli Türk derneğinin çatı kuruluşu olan Konsey’in Başkanı Leyla Kemal açılış kurdelesini protokolle birlikte kesti.

Festivalde önce KKTC’den Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel’in tebrik ve temenni mesajları okundu. Sunuculuğunu Ayşegül Bıçkıcı, Mustafa Güllü ve Duygu Tağmaç’ın üstlendiği festivalde, Kıbrıs ve Türkiye’yi aşan Ali Babutsa, efsanevi rock grubu SOS, Fadıl Topaloğlu eşliğinde Grup Hatıralar, pop müziğinin kraliçesi olarak adlandırılan Peri Aziz, ‘O Ses Türkiye’ finalisti İbrahim Şevki, yetenekli sanatçı Osman Tuğsal ve Yasemin Nafi müzik ziyafeti sundu.

Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu, Hornsey Atatürk Okulu, Waltham Forest Türk Okulu ve Soutgate Atatürk Okulu’nun halk dansları gösterileri de herkesi büyüledi. Yazar Osman Balıkçıoğlu da parodi gösterisiyle herkesi kahkahaya boğdu.

Festivalde bu yıl ilk kez gençlere yönelik stand kuruldu. Mid Summer Ball’da, aralarında ünlü DJ Ramsey, DJ Fen, J Junior, Mr Jones, DJ Eren ve DJ Celil’in de bulunduğu, İngiltere müzik piyasalarını kasıp kavuran Kıbrıs Türk kökenli 20 DJ ve müzisyen performanslarıyla gençleri coşturdu.

İngiliz polis teşkilatına bağlı Metropolitan Türk Polis Derneği’nin de stand açtığı festivalde, Ferrari, Porche, Lamborghini, Mercedes, Aston Martin, Rolls Royce, Audi, ve Lexus gibi otomobilleri yakından inceleyip fotoğraf çektirdi. İşitme engelliler için Mustafa Güllü’nün işaret diliyle anlatım yapması ise takdir edildi.