Türker Çakıcı… Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin tanıdığı önemli bir isim…

Eğitime adanmış 40 yıl

Londra’da Türker Çakıcı’yı Kıbrıslı Türkler arasında neredeyse tanımayan yoktur.

Türk Okulları’ndaki macerası 40 yıldır devam ediyor. “Ölene kadar da bu macera sürecek” diyor. Bugün 75 yaşında olan Türker Çakıcı, her Pazar Hornsey Atatürk Okulu’na gitmeye devam ediyor.

Türker Çakıcı, 1944 yılında Lefke’ye bağlı Çamlıköy’de dünyaya geldi. Çocukluk gençlik derken, her Kıbrıslı Türk gibi o da mücahitlik yaptı. Bu yoğun tempo içerisinde Lefkoşa Türk Lisesi’nden mezun oldu. Amacı üniversitede Radyo-TV okumaktı ancak Kıbrıs’taki hayat şartları onu Eylül 1967’de Londra’ya getirdi.

48 yıldır aynı restoranı işletiyor

Çakıcı, “Londra’ya 75 lira borç para ile geldim” diyor. İlk önce birçok Kıbrıslı Türk gibi o da Wimpy’de çalıştı. Bu arada da Northern Polytechnic’te (University of North London) Radyo-TV okumaya başladı.

Ancak yoğun iş temposu üniversiteyi bitirmesine engel oldu ve okulu yarıda bıraktı. Kendini işine adadı ve Londra’ya geldikten dört yıl sonra 1971 yılında kendi restoranını açtı. 48 yıldır aynı restoranı işletmeye devam ediyor.

Çakıcı, Londra’nın Shepherd's Bush bölgesindeki Zippy Dinner restoranını eşi Emete Hanım ile birlikte çalıştırıyor. 1975’te evlendiği Emete Hanım için “Elim ayağımdır, o olmazsa bu restoran yürümez” diyen Çakıcı’nın bir kızı, bir de oğlu var.

“Çocukları okula götürdüm, kendimi yönetim kurulunda buldum”

Çakıcı, Türk Okulları ile buluşmasını ise şöyle anlatıyor:

“Çocuklar 6-7 yaşına gelince, Türk okuluna götürmek istedim. 1980 yılıydı sanırım. Rasıh İşıkman’ın başkanı olduğu Türk Gençlik, Eğitim ve Sanat Kurumu’nun Wood Green’deki okuluna çocukları götürmeye başladım. Gider gitmez beni hemen yönetim kuruluna aldılar. 1991’e kadar bu okulun yönetim kurulunda bulundum. Çok ilginçtir, bu okul 1965’te Turn Pike Lane’deki Kaptan Kebap’ın üst katında iki odada başlamıştı.

1991 yılında Wood Green’den ayrılıp Hornsey’ye geçtik. Hornsey Girls School’un binasına geçince okulun adı Hornsey Atatürk Okulu oldu ve ben de başkanlığa getirildim. O gün bugündür eğitimin içindeyim ve Hornsey Atatürk Okulları’nın başkanıyım”.

40 yıldır tek tatil günü olan pazarlarını Hornsey Atatürk Okulu’na adayan Türker Çakıcı, okulun başarıları ile övünüyor.

Çakıcı, geçmiş yıllarda Hornsey Atatürk Okulu’nun Haringey Belediyesi tarafından etnik topluluk okulları arasında birinci seçildiğini, okul öğrencilerinin Türkçe GCSE ve A Level sınavlarında da başarılı sonuçlar aldığını gururla anlattı.

Okulun Kıbrıs Halk Dansları ekibinin iki kez Almanya’da bir kez Hollanda’da yarışmalarda şampiyon olduğunu söyleyen Çakıcı, bir de Galler’de 65 yıldır devam eden halk dansları yarışmasında da dünya birinciliği elde ettiklerini belirtti.

Çakıcı, Galler’deki bu yarışmaya KKTC’yi temsilen gittiklerini, Rumların engelleme girişimleriyle karşı karşıya kaldıklarını ancak organizasyon komitesinin dirençli duruşu nedeniyle sorunu aştıklarını ifade etti.

Bu yarışmayla ilgili görüntülerin BBC’de de yayınlandığını anlatan Çakıcı, bu yarışmaya giderken “ne Türkiye’den ne de KKTC’den parasal bir destek gördük, kendi paramızla gittik” dedi.

“Halk Dansları ekibimizin bu başarısında en büyük etken Halil Özakınsel hocadır. Galler’deki yarışmaya rahatsızlığı nedeniyle katılamayan Halil hocaya kazandığımız madalyaları ve kupayı götürüp verdik, onun için büyük bir mutluluk olmuştu” diyen Çakıcı, Londra’da yaşan Türkçe konuşan toplumlara yaptığı çağrıda, çocuklarını Türk Dili ve Kültürü okullarına gönderilmelerini istedi.

“KKTC’den gelen öğretmenler, daha uzun süre kalmalı”

Çakıcı, “Londra’da 300 bin Kıbrıslı Türk var bir o kadar da Türkiyeli var. Okullara gelen çocuk sayısı bu rakamlara göre çok az. Daha çok çocuk bu okullara gelmeli” dedi. KKTC ve Türkiye yetkililerine de teşekkür eden Çakıcı, “Bize öğretmen gönderiyorlar kendilerine minnettarız ancak özellikle KKTC’den gelen öğretmenlerin daha uzun süre burada kalmalarını istiyoruz” diyerek talebini de iletti.

Çakıcı artık Londra’da bir güneyde bir de kuzeyde İngiliz eğitim sistemi içerisinde birer Türk okulunun açılmasının tartışılması gerektiğini söyledi.

Türker Çakıcı, sadece eğitimle ilgilenmiyor. Gerek Kıbrıs’ta gerekse İngiltere’de Kıbrıslı Türklerin haklarını savunmak için her türlü girişimde bulunuyor. Bu konuda çeşitli derneklerde görev yapıyor ve aktivitelere katılıyor. Çakıcı bu konuda da şöyle diyor:

“Benim her siyasi görüşten dostlarım var. Ben hiçbir zaman bir siyasi partiye dahil olmadım. Hep Kıbrıslı Türklerin hakları için uğraş verdim, ömrüm yettiğince de vermeye devam edeceğim”.