***Londra’da Türk Dili ve Kültürü alanında eğitim veren Türk okullarını tanıtmaya devam ediyoruz. Gazetemizin bu sayısında, Kuzey Londra Edmonton bölgesinde faaaliyet gösteren Edmonton Fazilet Türk Okulu’na yer verdik.

 ***2006 yılında kurulun Türk Okulu’nun kreş bölümündeki miniklerle toplam öğrenci sayısı 140. 6 öğretmeni ile başarılı bir şekilde eğitim hizmetlerini sürdüren okulun en büyük sıkıntısı, yıllık 30 bin sterlin tutarındaki kirası.

Ali KALAY

Kuzey Londra Edmonton bölgesinde faaaliyet gösteren Edmonton Fazilet Türk Okulu ile ilgili gazetemize bilgi veren okul müdürü Tunahan Bilir, Edmonton Fazilet Türk Okulu’nun 2006 yılında Fore Street üzerinde Turkish Bank’a yakın bir binada, 50 öğrenci ile eğitim-öğretim vermeye başladığını söyledi. Çocuklara Türkçe dersleri, dini ve ahlaki dersleri yanı sıra, ev ödevleri konusunda da destek kursları verdiklerini ifade eden Bilir, “Hafta içi ve hafta sonu ayrı olmak üzeri iki kısımlı bir destek okuluyuz” dedi.

 2009 yılında resmi vakıf statüsü aldı
Edmonton Fazilet Türk Okulu’nun, 2009 yılında resmi vakıf statüsü kazandığına işaret eden Bilir, 2009 yılından beri de, The London Merit Association adı altında eğitim hizmetlerini sürdürdüklerini vurguladı. Ayrıca 2009 yılında da okulun 4 ile 6 yaş arası çocuklara hitap eden bir kreş açtığını da anlatan Bilir, şu anki okulun hafta içi ve hafta sonu 8 ile 16 yaş arası gençlere hitap ettiğini anlattı. Ayrıca büyüklere de Türkçe ya da dini ve kültürel derslerin isteğe bağlı olarak ücretsiz bir şekilde verildiğini kaydetti.

Birçok yarışmada birincilikleri var
Okul, bir çok başarıya da adım attı. Bu konuda da gazetemize bilgi veren okul müdürü, Türk Dili ve Kültürü okulları arasında düzenlenen yarışmalara katıldıklarına dikkat çekerek, 2008-2009 ve 2010’da birer dördüncülük elde ettiklerini 2011 yılında ise 26 okul arasından birinci olduklarını söyledi. 2011 sonunda Süleymaniye Kültür Merkezi tarafından düzenlenen “4 Cemre Bilgi Yarışması”na da katıldıklarına işaret eden Bilir, camiler ve okullar arası bilgi yarışmasında da okullarının yine birinci olduğunu anlattı. Bu yıl girdikleri Ali Rıza Değirmencioğlu Okulu Bilgi Yarışması’nda üçüncü olduklarını ve Cemre Bilgi Yarışması’nda da dördüncü olduklarını söyledi.

Türkiye destekliyor
Türkiye’nin Eğitim Müşavirliği’nden ve konsolosluktan gereken desteği aldıklarına işaret eden ve bu destekten ötürü teşekkürlerini ileten Bilir, “Bizlere bu zamana kadar çok yardımcı oldular. Destek verdiler. 3 tane öğretmen verdiler. Tabi öğrenci sayısının artması ile birlikte öğretmen ihtiyacımız da artıyor. Bu konuda onların desteklerini bekliyoruz” dedi.  

 “Yılda 30 bin pound kira ödüyoruz”
Gazetemize, okuldaki sıkıntılarından da bahseden okul müdürü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşadığımız en büyük sıkıntı tabi ki yüksek düzeydeki kira miktarıdır. Bir vakıf olmamıza rağmen Enfield Belediyesi kira konusunda gereken müsemmayı göstermiyor. Bizim eski okulun olduğu binadan, belediye yeni bir bina göstererek çıkardı. Ve ayrıca bu yeni yerde cüzi bir miktar kira alacağını sözünü vermişti. Ama tabi verdiği bu sözü tutmadı, eski binaya ödediğimizin 6 katını ödüyoruz. Yani rakam verecek olursak bizden yıllık 30 bin pound isteniyor.

Ticari bir kuruluş değiliz!
Bir ticaret merkezi ve ticari bir kuruluş olmadıklarını belirten Bilir, burada eğitim hizmeti verdiklerine dikkat çekti. Bu parayı kendi kaynaklarıyla sağlamanın imkânsız olduğunu ifade ederek, fonlara ve grantlara başvurduklarını söyledi. Bu konuda Enfield Belediye Meclis Üyesi Ayfer Orhan ve Ahmet Karasan’ın kendilerine çok yardımcı olduklarına değinen Bilir, “Biz her ayın sonunda okulumuz yararına kermes düzenliyoruz. Bu gibi faaliyetlerle bir miktar para toplayıp borcumuzu ödemeye çalışıyoruz ama şuan kira sözleşmesinde büyük bir sıkıntımız var. Bu konuda da belediyeden anlayış ve destek bekliyoruz. Bu eğitim veren bir okuldur” diye konuştu.

“Bu okulu kapatıp gitsek, gençler sokakta dolaşacak”
“Biz bu okulu kapatıp gitsek bu gençlerin hepsi sokaklarda dolaşacak. Şuan 110 tane devam eden öğrencimiz var. 30 tane kreş seviyesinde bulunan öğrencimiz de var. Bu öğrenciler sokağa çıktıklarında büyük bir sorun olmaz mı?” diyen Bilir, bir konuya da vurgu yapmak istediğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: Bize yardım eden bir İngiliz bankacı var.  Ben ona neden yardım ettiğini sordum.  ‘Sizin gençleriniz burada eğitimi en düşük olan gençler. Toplum olarak büyük sıkıntılar yaşıyorsunuz. Yarın bu gençlerden birisi hem sizin toplumunuza hem de başka bir toplumun üyesine zarar verebilir. Bu gençlerin eğitimi için bu yardımı size veriyorum’ dedi. Bu son derece güzel bir örnek. Kendisini kutluyorum.

Aileler veli toplantılarına katılmalı
Konuşmasında ailelerin özelikle veli toplantılarına katılmasını isteyen okul müdürü, “Maalesef 140 öğrencimiz var.  Veli toplantısına ancak 20-30 veli geliyor. Diğer velilerimizin de biraz ilgisiz olduklarını gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.
Gazetemize kendisi ile ilgili de şu bilgi veren Bilir, “1978 Konya doğumluyum. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuyum. Ayın zamanda sınıf öğretmenliğinde Pedagojik Formasyon dersleri de aldım. Mezun olduktan sonra buraya geldim.  2002 yılından beri eğitim hizmeti veriyorum”  dedi.