Hasan KARLITAŞ

 

Girne’nin  batı sahilinde yer alan, Akdeniz ( Ayia İrini) köyü, Kıbrıs’ın en özellikli köylerinin başında geliyor. Akdeniz köyünün ismi ile ilgili en güçlü teori, 1260 yılında, köy civarına yerleşen Ayia Eirini isimli bir rahibeden geldiğine dairdir.

Köy, İsveç Kazı Heyetinin ortaya çıkardığı, çok zengin arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmasının yanında, uçsuz bucaksız sahili, deniz kaplumbağalarının doğal üreme alanı olması ve kum zambakları, ile adını duyurmayı başarmış durumda. Akdeniz köyü yakınlarında ortaya çıkarılan, fosiller, hippopotamus kemik kalıntıları, jeolojik anlamında, bu bölgenin önemini  artırıyor. Köy etrafında barındırdığı zengin doğal yaşam değerleri ile, Akdeniz Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilip, Natura 2000 kapsamına alınmıştır.

Kıbrıs Kültürü tanıtıldı

Akdeniz köyü muhtarı Tarık Bozalan’ın girişimi ve turist rehberi meslektaşlarımın katkısı ile köyde, eko-agro turizm hareketi başlatıldı.  Duayen rehber Mehmet Ali Hacışevki, Yusuf Nidai, Engin Şah ve Okan Sadrazam’ın katkıları ile geçtiğimiz hafta köyde, buram buram Kıbrıs tadında bir etkinlik gerçekleştirildi.

Kıbrıs’ta yerleşik İngiliz vatandaşlarının da katıldığı etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu. Köyde düzenlenen etkinlik çerçevesinde, Kıbrıs kültürünü yansıtan faaliyetler yer aldı. Tarladan ürün toplama, Pekmez ve gullirikya yapımı, çalı süpürgesi bağlama, taş fırında köy ekmeği ve çörek yapımı, Kral mezarları tanıtım turu, mandrada hayvancılık gözlemi, ormanda araçla safari, at binme faaliyeti, zeytin toplama ve çakistez kırma faaliyetleri, büyük ilgi gördü.

Akdeniz köyü muhtarı Tarık Bozalan’ı, eşini ve bu etkinliğe katkı koyan herkesi içtenlikle kutlmak gerek... Akdeniz köyü, farklı değerleri ile keşfedilmeyi bekliyor...