Haberı ve fotoğraflar:
Hasan KARLITAŞ

 

Akdeniz Köyü Kalkındırma, Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği (AK- ÇEV) tarafından düzenlenen ve sponsor firmalarca da desteklenen 1. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu, 8 – 22 Eylül 2014 tarihleri arasındaki gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında, uluslararası 41 katılımcı Akdeniz köyünde bir araya gelerek, İsveçli arkeologların 1929 yılında yaptıkları arkeolojik kazılarda buldukları Arkaik Dönem’e ait pişmiş topraktan yapılan eserlerin bire bir aynısını yaptı.

Akdeniz köyü (Agia İrini), Kıbrıs tarihine damgasını vuran bir çok zengin bir yerleşim yeri olmasına karşın, tarihsel zenginliği neredeyse unutulmak üzereydi. Ta ki, Akdeniz köyünde bir araya gelen, farklı kültürlerden 41 sanatçının, Akdeniz’in etkileyici doğasında 300’ün üzerinde eser üretip, onları geleceğe taşımayı başarmasına kadar. 

Proje sorumlusu Rauf Ersenal, Kuratör Ayhatun Ateşin ve Mısır, Letonya, İran ,Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Kıbrıs'tan  katılan sanatçılar,  bin tanesi Güney Kıbrıs’ta, bin tanesi de İşveç’te bulunan 2 bin tane heykelin ait oldukları topraklara yeniden kazandırmanın ilk adımını atmış durumda. Bu sene birincisi gerçekleştirilen sempozyumun geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor.


Dünya’da bir ilk
Dünya’da bir ilk olan bu projeye hayat veren, sanatçıların ve gönüllü katılımcıların, haftalardır süren emekleri sonucunda ortaya çıkan eserlerin, sürekli olarak Akdeniz köyünde sergilenmesi hedefleniyor. Bu heyecan verici proje kapsamında, binlerce yıl öncesinin tekniği kullanılarak ait oldukları yere yenide kazandırılan heykeller, proje sonucunda ‘ kendi pişmiş toprağından, kendi toprağına ‘yeniden dönüş yapmış olacak.

Geçtiğimiz ayki sempozyum çerçevesinde,  ‘Neolitik’ten Arkaike’ isimli seminer, bilim insanı Nezih Başgelen tarafından sunuldu.

Tarihi zenginliği, eşsiz kumsalı, deniz kaplumbağaları ve kum zambakları ile bilinen Akdeniz (Agia İrini) köyünün, bu proje ile ‘Kültür ve Sanat’ yönü ile de öne çıkması, köyün geçmişten gelen bağlarının geleceğe taşınması adına umut verdi.