Hasan KARLITAŞ

 

Kıbrıs’ta söylendiği şekilde, Velesbit ya da Belesbit, Kıbrıs’ın yakın geçmişinde kullanılan en önemli ulaşım aracıydı.  Geçmiş yıllardaki yaygın bisiklet kullanımı, günümüzde yerini motorlu ulaşım araçlarına bıraksa da bisiklet, hem nostaljik bir ulaşım aracı olması, hem de çevreci yönü ile değerini koruyor.

North Cyprus UK Dergisi için, bu ay Kıbrıs’ın en eski bisiklet tamircilerinden, Lefke’de ikamet eden Hüseyin Ahmet Kayımzade ile gerçekleştirmiş olduğum sohbeti, onun ağzından sizlerle paylaşmak istiyorum.

                                        

60 senedir bisikletçilik yapıyorum

1940 doğumluyum.  Yani 74 yaşındayım.  1956 senesinde, 14 yaşındayken bisikletçiliğe başladım.  60 senemi, bisiklet ve radyatör tamiri ile uğraşarak geçirdim.  Hala daha bu işi yapıyorum.  İşe ilk başladığım dönemlerde, sadece islim tamir ediyordum. İslim o yıllarda, çok yaygın olarak kullanılan bir gereçti. Özellikle islime fitil takma ve diğer arızaları giderme konusunda adeta uzmanlaşmıştım.  Daha sonra islim tamiri işinden, belesbit ve radyatör tamiri işine başladım. Bölgede işim temiz ve fiyatlarım da uygun olduğu için tutundum.  1963 senesinden beri dir,  Lefke’ deki dükkanımı, iş olsun ve yahut olmasın, her gün açıyorum.

Kıbrıs’taki en eski bisikletçilerdenim. Lefke’nin yakın tarihini, özellikle 1960 ve 70 li yıllardaki canlılığını çok iyi hatırlıyorum. Rum, Türk madende çalışanlar Lefke ye çok büyük bir canlılık getiriyordu. Şimdi Lefke gündüz vakitlerinde çok tenha, gece de adete otel gibi kullanılıyor. Ahali gündüz işine gidiyor gece de evlerine geliyor.

Bisikletler o dönemde, 1950-60 -70 li yıllarda bir aylık maaş karşılığı olan para ile alınırdı. 26’lı ve 28’lik kız ve erkek model olarak bilinen Relaigh ve Rudge marka İngiliz bisikletleri, çok sağlamdı. Ben kendi bisikletimle, Lefke’den Trodos’a gittiğimi hatırlarım. Hala daha aynı bisikleti kullanırım.