Baf’ın Poli köyünde 1946 yılında dünyaya gelen Saim Hannas, 14 yaşından beridir kamışlarla sandalye, tahtalarla baston ve kabak süsü yapıyor. Orta 2. sınıfa kadar okuyan Saim usta, bu işlere, okulda işteknik öğretmenlerinden ilham alarak başladığını söyledi. 1960’larda bir dülger yanına giren Saim usta, yaklaşık 5-6 ay kadar, kapı ve pencere işleri yaptı. 1974 yılında Güney’den Güzelyurt’a göç eden Hannas, 1975 yılında evlendi. Geçmiş yıllarda meydana gelen sel felaketinden dolayı, dükkanı çöken Saim usta, ekmek teknesini 4 yıl önce yeniden inşa ettikten sonra, işlerine hız kesmeden devam etti.

 

On parmağında on marifet

Kamışlarla sandalye yapmakla kalmayan Hannas, kabak süsü, baston, zurna, kamıştan düdük, topuz ve saz yaptığını söyleyerek, geçmiş yıllarda müzikle de uğraştığından bahsetti.1974’ten sonra, grup 74 isimli müzik grubunda keman çalan Saim usta, o dönemlerde müzik grubu olarak düğünlerde sahne aldıklarını söyledi.Geçimini hem el emeğinden, hem de çalgıcılıktan kazanan Hannas, hâlâ daha el emeğiyle uğraştığını ve bundan vazgeçmeyeceğini vurguladı. Güney’de ikâmet ettiği yıllarda ağaçtan heykeller de yapan Saim usta, el emeklerini satarak geçimini sağladığını ve çocuklarını okuttuğunu söyledi.

 

Adanın her yerine emeğini sattı

Kendi çabasıyla geçinen Saim usta, Baf, Limasol, Mağusa ve Lefkoşa’ya ayda bir kez giderek, yaptığı eserlerini sattığından bahsetti.Hayatı boyunca çok satış yapmadığını söyleyen Saim usta, bu işi para kazanmaktan öte, bir hobi olarak yaptığını vurguladı. Şu anda emekli maaşıyla geçinen Saim Hannas, el işinin insana para kazandırmadığını söyleyerek, mesleğini oğluyla beraber yaptığını söyledi.