Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı ittifakın saçayakları Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve BAE ilk kez toplantı yapacak. Dört ülkenin dışişleri bakanlarının bölgesel forum formatındaki toplantısına Güney Kıbrıs ev sahipliği yapacak. Forumda ülkeler arasında bölgesel stratejik çıkarların güçlendirilmesi hedefleniyor.

Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı ittifak oluşumlarının içinden çeşitli bölgesel forumlar şekilleniyor. Bu kez Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarının ilk kez bölgesel forum formatında toplanacağı açıklaması geldi.

BÖLGESEL STRATEJİK ÇIKARLAR VURGUSU

İsrail Dışişleri Bakanlığı, sözkonusu 4 ülkenin dışişleri bakanlarının Güney Kıbrıs'ın Baf (Paphos) liman kentinde toplanacağını duyurdu.

Açıklamada bunun 4 ülkenin bu türden ilk toplantısı olacağı ve forumun bölgesel stratejik çıkarları ilerletme çabaları kapsamında düzenleneceği belirtildi.

Bakanların gündeminin ekonomik ve güvenlik meseleleri, Koronavirüs  pandemisi ve turizmi teşvik etmeye yönelik olası seyahat kararları olduğu aktarıldı.

Dört bakanın toplantının ardından Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades tarafından kabul edileceği kaydedildi.

İBRAHİM ANLAŞMALARI ETKİSİ

Geçen yıl eski ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğundaki İbrahim Anlaşmaları sayesinde İsrail ile BAE arasındaki ilişkiler normalleşti.

Bu yıl şubat ayında Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Fransa arasında 'dostluk forumu' düzenlenmişti.

Daha önce Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır İsrail, İtalya ve Ürdün'ün Ocak 2020'de ilan ettiği Doğu Akdeniz Doğalgaz Forumu, Eylül 2020'de atılan imzalarla resmiyet kazanmıştı.