Yunanistan'da dün yapılan erken seçimlerde henüz resmi olmayan sonuçlara göre birinci parti olan Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, partisinin seçim başarısının Yunan halkının başarısı olduğunu belirterek, "SYRIZA ölmek için çok sert olduğunu kanıtladı" dedi.

 

Çipras, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından SYRIZA'nın Atina'da Klafthmonas Meydanı'ndaki seçim merkezi önünde toplanan kalabalığa seslendi.

 

SYRIZA'nın, 7 aylık iktidarı süresince "asimetrik güçlere ve kendisinden daha güçlü düşmanlara karşı Yunan halkının hakları için mücadele ettiğini" bildiren Çipras, "SYRIZA, ölmek için çok sert olduğunu kanıtladı. Herkes onu hedef tahtasına koyduğunda bile halk sınıfları ile yakın ilişkileri bulunduğunu gösterdi. Bu sonuç, daha iyi yarınlar umut eden Yunan halkına ait. Bizi destekleyen Yunan halkının tüm sınıflarına teşekkür ederim. Yarından itibaren yeniden çalışmaya başlıyoruz" diye konuştu.

 

Çipras, Yunanistan'ın önünde büyük zorluklar bulunduğunu ancak, basabileceği sağlam toprakların da bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

 

"Artık nereye basmamız gerektiğini biliyoruz. Kriz sihirli formüllerle çözülmez. Çalışarak mücadele ederek ve zenginliğimizin eşit şekilde dağılmasıyla sağlanacak bir kalkınmayla başarabiliriz. Yunan halkı bizleri eskiye bağlayan her şeyden kurtularak 7 ay önce başlattığımız mücadeleyi sürdürmek için ikinci bir fırsat verdi. Yıllarca ülkenin içerisinde bulunduğu kısır döngüden, çürümüşlük ve yolsuzluklardan kurtulmamız için talimat verdi. Bu rejimden kurtulmak için kristal gibi temiz ve açık talimat verdi. Yarından itibaren eskiden kurtuluyoruz."

 

Konuşmasında, Bağımsız Yunanlılar Partisi'ne (ANEL) ve onun lideri Panos Kammenos'a teşekkür eden Çipras, yeni dönemde SYRIZA'nın yine ANEL ile işbirliği yapacağı sinyalini verdi.

 

Çipras, şunları kaydetti:

 

"ANEL, bugün gücünü dürüstlük ve mücadele bayrağı altında bizimle birleştiriyor. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Yarın, 7 ay önce birlikte başlattığımız mücadeleyi yine birlikte devam ettireceğiz. Avrupa'da çarkı döndüreceğiz. Avrupa, 7 aylık mücadelemiz ve bugünkü zaferden sonra eskisi gibi olmayacak. Yarından itibaren büyük mücadeleyi başlatıyoruz. Avrupa'daki dengeleri değiştireceğiz."