Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) lideri Fofi Gennimata, Yunanistan'ın Türklere vize uygulamasını kaldırması gerektiğini söyledi.

 

Gennimata, pazar günü yapılacak erken genel seçim öncesi AA muhaibirine değerlendirmelerde bulundu.

 

Yunanistan'da artık tek partili hükümetlerin iktidara gelmesinin mümkün olmadığını ve tek senaryonun işbirliği yapılarak koalisyon hükümeti kurulması olduğunu dikkati çeken Gennimata, şunları söyledi:

 

"Yalanlar, yanılsamalar, sözde alternatif çözümler ve ucuz vaatlerin sonu geldi, artık hiç kimse bilmiyordum veya anlamadım diyemez. Biz sosyalistlerce 2010'dan bu yana istikrarlı bir şekilde ortaya koyulan teklifler tüm partiler tarafından kabul edildi. Şimdi de pazar günkü seçimlerde artık ne tür bir Yunanistan istediğimize karar verilecek."

 

Seçimlerden üçüncü parti olarak çıkmayı hedeflediklerini ifade eden Gennimata, "Avrupa yanlısı güçlerle beraber istikrarlı ve güçlü bir koalisyon hükümeti içinde yer almayı istiyoruz" diye konuştu.

 

Yunanistan'ın içinde bulunduğu sorunları göğüslemek için belirli bir hükümet programı ve zaman çizelgesine dayalı, güçlü ve Avrupa yanlısı bir işbirliği hükümetine ihtiyacı olduğunu da ifade eden Gennimata, "Böyle bir hükümet, bankaların sermayelendirilmesi ve borç yükünün hafifletilmesi yönünde müzakerelerde gerekli olan yasaları oylayacak ve ve uygulamaya koyacaktır" ifadesini kullandı.

 

SIĞINMACILAR KONUSU

Avrupa'daki sığınmacı krizine ilişkin değerlendirmede de bulunan Gennimata, şunları söyledi:

 

"Bu insani kriz önünde AB ülkeleri arasında daimi bir mekanizmanın oluşturulması gerek. Avrupa'ya gelen sığınmacılar güvenlik arayışında. Tüm Avrupa ülkeleri, sığınmacıların entegrasyonu sağlayacak ve geleceklerini güvence altına alacak bir sorumluluk taşıyor. AB'nin mültecilere yönelik tavrından tabi ki memnun değiliz. AB'nin mültecilere yönelik tavrından tabi ki memnun değiliz. Bazı AB ülkeleri gerekli dayanışmayı göstermiyor ve güneydeki ülkeleri yılanı deliğinden tek başına çıkarması için yalnız bırakıyor. Sergiledikleri bu tavır da hayal kırıklığı yaratıyor. Umarım yapılması beklenen AB İçişleri Bakanları ve devamındaki zirve toplantıları sığınmacı konusuna yeni bir çerçeve belirler."

 

KRİZDEN ETKİLENEN TÜRKİYE VE YUNANİSTAN

Ege'de yaşanan sığınmacı krizinde, Türkiye ve Yunanistan'ın işbirliği konusuna da değinen Gennimata, şunları söyledi:

 

"Türkiye ve Yunanistan'ın bu krizden en çok etkilenen ülkeler haline geldi. Mültecilerin hayatlarını tehlikeye koyan ve yerel topluluklara büyük sorun yaratan insan kaçakçılarıyla mücadele çerçevesinde geçmişte olduğu gibi Türk yetkililerle daha sıkı bir işbirliği hedefliyoruz. Atina'nın, Türkiye'nin sınırlarını daha iyi bir şekilde koruması şartıyla Türk vatandaşlarına vizenin serbestleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İki ülke, yakınlaşma yönünde büyük mesafe kat etti ve PASOK hükümetlerinin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine çok büyük katkıları oldu. İkili ilişkiler tabi ki ekonomi ve ticari sektör başta olmak üzere daha da geliştirebilir. İki ülke arasında Kıbrıs ve deniz bölgelerinin belirlenmesi gibi konular açıktır. Uluslararası hukuk temelinde tüm bu sorunlara çözüm geliştirmek her iki ülkenin çıkarına olacak."