Tüketmenin sınırlarını 24 saat içerisinde hayli zorlayan tek gün Black Friday'den beklentiler, insanları eve kapatıp para harcamalarına engel olan Koronavirüs (Covid-19) pandemi yılı 2020'de, diğer yıllara kıyasla çok daha fazla.
Birçok uluslararası araştırma şirketi, bu yılki pandemi nedeniyle, Black Friday ve Cyber Monday'de fiziki alışverişlerin düşeceğini ancak online alışverişlerin katlanacağını öngörüyor. 1985'ten bu yana strateji ve pazarlama danışmanlığı hizmeti veren Simon-Kurcher & Partners adlı şirkete göre pandemi, hemen her ülkede alışveriş harcamalarını düşürecek. Tüketici tercihlerinin internet ortamına kaydığını söyleyen Simon-Kurcher'in anketine katılanlardan en fazla "online alışveriş yapacağım" diyen yüzde 70 oranla Çin'den çıktı.
Yeni Zelanda, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri, fiziki mağaza alışverişlerine devam edeceğini söylerken ABD'de online alıverişi tercih edeceklerin oranı yüzde 39.
ABD'de hem Black Friday hem Siber Pazartesi'de yapılan harcamaların 2019'daki seviyesini 6 milyar dolar daha geçerek 23 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Simon-Kurcher'in 14 ülkede 11 binden fazla kişiye uyguladığı ankete göre katılımcıların hâlâ yüzde 50'den fazlası tatil alışverişi günlerinde para harcayacağını söylüyor. Ancak bu oran, geçmiş yıllarda çok daha fazlaydı. Katılımcıların yüzde 60'ından fazlası, pandeminin harcama alışkanlıklarını etkilediğini söyledi.
ABD'de Noel'e kadarki 75 günlük sürede yapılacak alışverişi hesaplayan Mastercard SpendingPulse'ın verilerine göre perakende satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 artabilir. E-ticaret gelirlerinin ise üçte bir oranında artması bekleniyor.
Yazılım devi Adobe'nin tahminlerine göre ise tatil dönemindeki online harcamalar, geçen yıla göre yüzde 33 artarak 189 milyar dolara çıkacak. Bu artışın yüzde 55'ini akıllı telefon satışları oluşturacak.
Türkiye'de "Efsane Cuma" adıyla bilinen ve birçok alışveriş sitesinin günler öncesinden indirimlere başladığı Black Friday, bu yıl 27 Kasım 2020'de gerçekleşecek. Hemen ardından gelecek "Cyber Monday"in (Siber Pazartesi) tarihi ise 30 Kasım. Yıllar önce ABD'de başlayan, Noel öncesi alışverişleri artıran Black Friday, her yıl kasım ayının dördüncü cuması, Şükran Günü'nden bir gün sonra gerçekleşiyor.