Mısır'ın güneyindeki Asvan kentinde bulunan Ebu Simbel Tapınağı'ndaki Firavun II. Ramses heykeline güneş vurdu.

 

Yılda sadece iki defa gerçekleşen bu astronomi olayını bazı üst düzey yetkililerin yanı sıra binlerce yerli ve yabancı turist izledi.

 

Mısır resmi haber ajansı MENA'ya konuşan Ebu Simbel Tarihi Eserler Genel Müdürü HusamAbbud, II. Ramses'in heykeline güneş ışınlarının 05.53'de vurmaya başladığını ve bu eşsiz doğa olayının 22 dakika sürdüğünü söyledi. Abbud, güneş ışınlarının tapınağın içindeki sütunlar arasında 60 metre ilerleyerek II. Ramses heykelinin yüzüne vurduğunu ifade etti.

 

Abbud ayrıca, bu sabah gerçekleşen bu muhteşem doğa olayına Kültür Bakanı Hilmi en-Nemnem,Tarihi Eserler Bakanı HalidAhmed el-Anani ve Asvan Valisi MecdiHicazi'nin yanı sıra bin 500'ü yabancı 3 bin 500 turistin tanıklık ettiğini dile getirdi.

 

Bu arada Asvan Valiliği, önceki gün ülkenin batısındaki "Vahat" bölgesinde yaşanan saldırı nedeniyle yarın yapılacak kutlamaları iptal etti.

 

Asvan kentinde dağın içi oyularak 20 yılda yapımı tamamlanan Ebu Simbel Tapınağı'nın kapısında 4 dev Ramses heykeli bulunuyor. Astronomi harikası olarak kabul edilen söz konusu olay sadece, II. Ramses'in "doğum günü" kabul edilen 22 Ekim ile "taç giyme günü" olduğu belirtilen 22 Şubat'ta gerçekleşiyor ve yaklaşık 20 dakika sürüyor.

 

Antik Mısır'da, II. Ramses heykelinin yüzüne 22 Ekim'de güneş ışınlarının vurması tarım mevsiminin, 22 Şubat'ta ise hasat mevsiminin başlangıcına işaret ediyordu.