Kızıl Gezegen'de yaşamı mümkün kılmak isteyen bilim insanları, Mars'taki yerel gaz, su ve besinlerle büyüyebilecek bir bakteri geliştiriyor.
"Anabaena siyanobakterisinin" tüm türleri fotosentezle oksijen üretiminde kullanılabilirken, diğer bakteriler de atmosferdeki nitrojeni Dünya'daki besinlere çevirebilir.
 Ancak bu bakterilerin doğrudan Mars'ta üretilememesi bir sorun. Kızıl Gezegen'in Dünya'nın yüzde birinden daha az olan atmosfer basıncı sıvı su için çok düşük. Nitrojen gazı miktarı da bakteri metabolizması için fazlasıyla az. Dünya benzeri bir atmosferin Mars'ta yeniden oluşturulması için Kızıl Gezegen'in dönüştürülmesi çok fazla kaynak ve maliyet gerektirecek. Öte yandan, Atmos (Mars'a Bağlı Organik Sistemler için Atmosfer Test Cihazı) isimli bir biyoreaktör, siyanobakterinin büyümesine yardımcı olmak maksadıyla kullanılabilir.
Mars atmosferinde bol miktarda nitrojen ve karbondioksit bulunurken, su da gezegendeki buzullardan elde edilebilir. Öte yandan besinler, Mars'ı kaplayan ve fosfor, kükürt ve kalsiyum açısından zengin tozdan, yani gezegenin "regolitinden" geliyor.
Atmos'taki bakteri, Central Florida Üniversitesi'nin geliştirdiği "Küresel Mars Taklidi" adlı ikame regolit maddesi ve düşük basınç şartlarında iyi büyüme kaydetti.
Bilim insanları bu deneyden yola çıkarak söz konusu bakterinin E. coli üretmesini sağlayabilir. Daha sonra E. coli de Mars'ta diğer bakterilerin üretemediği gıda ve ilaç üretiminde kullanılabilecek.