Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in katılımıyla yarın oylamaya sunulması planlanan Maraş ve Kıbrıs müzakereleriyle ilgili karar tasarısı görüşüldü.

Borrell, Maraş’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtilen statüsüne saygı duyulmasını istediklerini, sahadaki gelişmelerden endişe duyduklarını ifade etti.

Kapalı Maraş’ın bir bölümünün açılması kararından dönülmesini istediklerini hatırlatan Josep Borrell, “Bu mesajı Türk muhataplarımıza ilettik. Ben de şahsen bunu Kıbrıslı Türklerin yeni liderine seçimden sonraki telefon görüşmemizde ilettim.” diye konuştu.

Kıbrıs sorununun iki toplumlu, iki bölgeli federasyon çerçevesinde BM parametreleri uyarınca çözümü için AB kurumlarının destek vermeye hazır olduğunu yineleyen Josep Borrell, “Bu müzakereleri ve kalıcı çözüm bulunmasını desteklemeye hazırız. Doğu Akdeniz’de güvenli ve istikrarlı bir ortam oluşturulması çıkarımızadır” dedi.

Borrell, Doğu Akdeniz’deki durumun 10-11 Aralık’taki AB Liderler Zirvesi’nde ele alınacağını da hatırlatarak, “konu ile ilgili Türkiye ile iletişime devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.