Yüzyılın salgını koronavirüs, dünyaya diz çöktürmeye ve her geçen dakika can almaya devam ederken virüsün kaynağıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. Çinli bilim insanlarının ortaya attığı iddia gündeme bomba gibi düştü. Bilim insanlarını da ikiye bölen iddia virüsün ortaya çıkış tarihini ve sıfır noktasını değiştirmeye yönelik.

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 61 milyon 988 bini şarak 62 milyona merdiven dayadı.

Çin'deki hayvan pazarında başladığına inanılan virüs nedeniyle 1 milyon 449 bin 124 kişi hayatını kaybetti. Salgındna en kötü etkilenen ülke olan ABD'de 13 milyon 454 bin 346 kişide Kovid-19 tespit edildi.

Salgın nedeniyle 271 bin 29 kişinin hayatını kaybettiği ABD'yi vaka sayılarında Hindistan, Brezilya, Rusya ve Fransa takip etti.

Yüzyılın salgını koronavirüs, dünyaya diz çöktürmeye ve her geçen dakika can almaya devam ederken virüsün kaynağıyla ilgili tartışmalar da ortaya çıkmasının ardından bir yıl geçmesine rağmen sürüyor.

Çinli bilim insanlarından virüsün kendi sınırları dışında doğduğunu ıspatlamaya yönelik bir atılım geldi. Çinli araştırmacılar, koronavirüsün kaynağı hakkında şoke eden bir iddiada bulundu.

Çin Bilimler Akademisi'nden bir ekip, virüsün muhtemelen 2019 yazında Hindistan'da ortaya çıktığını ileri sürdü. Ekip, virüsün kirli su yoluyla hayvanlardan insanlara geçtiğini iddia etti.

Özellikle sıcak havalarda insanlarla hayvanların aynı suyu içtiğini vurgulayan uzmanlar, fark edilmeden ilk tespit edildiği Wuhan'a ulaştığını ileri sürdü.

Ancak Glasgow Üniversitesi'nden uzman ve David Robertson, makaleyi 'çok kusurlu' olarak nitelendirdi ve 'koronavirüs anlayışımıza hiçbir şey katmadığı' sonucuna vardı.

Çinli yetkililer, daha önce de pandemiye dönüşen salgının suçunu başka ülkelere atmaya çalışmıştı. Çin, kanıt olmaksızın, ilk vakanın kaynağının hem İtalya hem de ABD olabileceğini öne sürmüştü.

Çin ile Hindistan arasındaki siyasi gerilimlerin de sürdüğü bu dönemde, Hindistan'ın bu iddiaya vereceği tepki merak konusu oldu.

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsün kaynağını ararken, bilimsel kanıtlar hastalığın Çin'den kaynaklandığını gösteriyor.Çinli ekip, makalelerinde, Kovid-19'un kökeninin izini sürmek için filogenetik analizi ani bir virüsün nasıl mutasyona uğradığının araştırmasını kullanıyor.